Valér
-1 °C
0 °C

Kis János: vállalhatatlan az SZDSZ

2002.08.16. 12:06
Az SZDSZ a koalíciós tárgyalások során megfeledkezett választási programjáról - többek között ezzel indokolta a pártból való kilépését az ügyvivő testületnek írt levelében Kis János, az SZDSZ első elnöke. Kis felrója, hogy az SZDSZ a Medgyessy-ügyben nem tartott ki markáns álláspontja mellett, megszavazta a Medgyessy-bizottság irreálisan rövid működési idejét és magára vállalta a szerepet, hogy a testület publicitását ellensúlyozandó a politikusok titkosszolgálati múltját általánosságban vizsgáló testület felállítását kezdeményezze.
Kis János, a szabad demokraták első elnöke az Élet és Irodalom című lap pénteken megjelent számában nyilvánosságra hozta azt a levelet, melyben még július 30-án megindokolta a párt ügyvivő testületének, hogy miért lép ki a pártból. Kisben a választások után kezdett érlelődni a kilépés gondolata. "A kormányalakítási tárgyalások éles fénnyel világítottak rá arra, amit korábban csak sejteni lehetett: az SZDSZ politikai kiüresedése nagyon messzire jutott" - fogalmazott a filozófus, hozzátéve: a kért vagy kapott tárcák együttese semmiféle koncepcióra nem utal.

"A kapott tárcáknak nincs köze a párt programjához"

Kis úgy véli, a kapott tárcák nem függnek össze sem a párt választási programjával, sem identitásával, ráadásul a kormányprogramon az SZDSZ alig hagyta rajta a keze nyomát. Az SZDSZ "fontosnak tartott céljait ellenállás nélkül adta fel, az adóreform és az egészségügyi reform elgondolásától az ügyészség szervezetén kívül működő korrupcióellenes vizsgálóbizottság tervéig. Maradt a kétélű diplomás minimálbér, ami rövid távon népszerű, de ha a tékozló osztogatásért majd benyújtják a számlát, az SZDSZ nem mondhatja majd, hogy őt nem terheli felelősség."

A Medgyessy-ügy kezelése

Nem ért egyet Kis János azzal sem, hogy az SZDSZ asszisztál a példátlan méretű személycserékhez, és belement abba, hogy a kormány osztogatási programjának keretében módosítsák a jegybanktörvényt, az államháztartási törvényt, illetve a földtörvényt. Az SZDSZ első elnöke azt is sérelmezi, hogy az SZDSZ feladta a Medgyessy-ügyben kialakított markáns álláspontját arra hivatkozva, hogy az MSZP kiállása a kormányfő mellett két lehetőséget hagyott: a tények tudomásul vételét, vagy a koalíció felmondását.

Nem tartja helyesnek azt sem, hogy egykori párja megszavazta a Medgyessy-bizottság irreálisan rövid működési idejét, és magára vállalta, hogy kezdeményezi a Medgyessy-bizottság publicitását ellensúlyozandó a politikusok titkosszolgálati múltját általánosságban vizsgáló testület felállítását. Elfogadhatatlannak tartja Kis János, hogy az SZDSZ szó nélkül nézte végig, amint koalíciós partnere törvénytelenül megszerzett információk szivárogtatásával zsarolta az ellenfelét, amit korábban aljas manipulációként ítéltek el, ha a másik oldal tette ugyanezt. Kis egy hónapig várt elhatározásával, ám úgy látta, nem történt semmi a sodródáson kívül.

Az önkorlátozásnak már nincs értelme

Párttagságáról Kis János azt írta: természetes, ha a párt vezetése és egy tisztséget nem viselő párttag nem ért egyet sok mindenben. "Tisztában vagyok azzal, hogy ez a párttagtól önkorlátozást kíván. Ennek megfelelően viselkedtem éveken át. (..) De az önkorlátozásnak csak addig van értelme, amíg a párt politikája nagyjában és egészében vállalható. Ma egyszerűen nem látom, van-e az SZDSZ-nek bármiféle politikája, mellyel - ha párttag vagyok - közösséget vállalok. Ezért döntöttem úgy, hogy megszüntetem párttagságomat" - zárul Kis János levele.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!