Szilárda
-4 °C
3 °C

Nagy zűr Kis-Kínában

2000.09.20. 17:10
Az árusok tüntetése helyett razziát látott a Józsefvárosi Piac és környéke, ugyanis a rendõrség vezetésével ma délután fokozott ellenõrzést tartottak a hatóságok. A rendõrség cáfolja, hogy az ellenõrzés összefüggésben lenne azzal, hogy ugyanerre az idõpontra a kínai és vietnami árusok tüntetést ígértek, amiért a piacon felemelték a standok bérleti díját. Egy biztos, folyamatos volt az ökölrázással nyomatékosított anyázás, a piacra nem lehetett bejutni, és a kétségbeesett népek arca egyszerre torzult el, amikor újabb és újabb egyenruhások érkeztek a Coö Bon Con Hö kapuihoz, és feltuszkolták a gyanúsakat a nagy kék autókra.
A Józsefváros területe kiemelt multikulturális jelentõséggel bír, és ehhez igazodva többen beszélnek idegen nyelveket is, elsõsorban a magyart. Szerdán tizenegy órakor azonban a hozott anyanyelv hangoztatása volt túlsúlyban, mert a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK), az APEH, a Vám és Pénzügyõrség, és a Határõrség együttes razziát tartott.

A razzia sikeres volt, legalábbis a rendõrök szerint
- Nem értem mit keresnek ezek megint itt, amikor ebben a hónapban már voltak egyszer - súgta oda egy várakozó, akit több tucat társával együtt nem engedett be a kapukat elfoglaló rendõrhad. A hermetikusan lezárt piacról csupán személyigazolással lehetett kijönni, a csomagokat szétkapták, a ránézés szerint osztályozott idegeneket pedig félreállították. A feszültség nemcsak a 28-as villamos áramszedõjében vonaglott.

Változó bérleti díj

A piacon a napokban robbant a bomba, amikor a vezetõség bejelentette, hogy megemelik a standok bérleti díját. Ez a gyakorlatban 30-40 százalékos emelést jelent - tudtuk meg Kele Miklóstól, a piacot üzemeltetõ Kft. ügyvezetõ igazgatójától. Kele hozzátette, hogy a megemelt díjban dupla és fedett területet adnának az árusoknak. Információink szerint az árusok ma délután kettõ órára szervezték a tüntetést, mert megítélésük szerint az új árak ellehetetlenítik a megélhetésüket.

Csak személyi igazolvánnyal lehetett elhagyni a piacot
A kínai piacon árulók jövedelmét senki sem tudja megbecsülni. Legendák terjengnek a havi több százezer dollárok átutalásáról, de ezt a kofák közül senki sem volt hajlandó kommentálni. Annyi biztos, hogy a piacon árulók javarésze otthoni cégekkel van szerzõdésben, és az õ általuk elvárt, és a valódi eladási ár közti nyereségbõl fedezik a megélhetésüket. Plasztikusan ez azt jelenti, hogy a Rebak gyár 500 forintot kér a zselétalpas sportcipõért, az árus pedig rátesz még 300-at, ezzel pedig letöri az Adidos népszerûségét, és hasznot hoz a konyhára.

Nincs kapcsolat

Ez már a második razzia a hónapban
- Nincs összefüggés a most megtartott razzia, és a piacon folytatott vita között. Ez csupán egy megszokott fokozott ellenõrzés - mondta kérdésünkre Unger Pál õrnagy, a BRFK sajtóosztályának munkatársa. Kínai forrásból úgy értesültünk, hogy szerdán a rendõri jelenlét miatt már nem próbálkoznak meg a tüntetéssel, és mivel a piac vezetõsége holnap tárgyalóasztalhoz hívta az árusok képviselõit, bíznak abban, hogy kompromisszumot tudnak kötni. Ezt Kele Miklós is így látja, és teljesen normális viszonynak nevezte a piac vezetõsége és a kofák közti kapcsolatot. Kele cáfolta azt az értesülésünket is, miszerint a piac kérte volna a rendkívüli razziát, hogy ezzel vegye elejét az esetleges rendbontásnak.

Tüntetés vagy tárgyalás

A razzia során 19 embert állítottak elõ, és ebbõl ketten voltak magyar állampolgárok. A rendõrség jelen pillanatban még nem tudott információt adni arról, hogy kiket, és miért vettek õrizetbe, az adatok egyeztetése még most is folyik. A rendõrség munkatársai sikeresnek tekintik a razziát, amelynek hamaros megismétlõdését sem zárták ki.

Az intézkedésekrõl, valamint az akciókról szerettük volna megkérdezni az árusok képviselõit is, de csupán a közvetítõk egyikét sikerült megszólaltatni. - Lesz tüntetés, vagy tárgyalás lesz? - Picsa lesz - szólt közbe egy korlátra támaszkodó férfi, és tekintetét beleszúrta a kínaiba, és azokba a rendõrökbe, akik visszatessékelték a bejárattól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!