Viola
-6 °C
-2 °C

Adómentes lesz a kismamapótlék

2003.09.08. 21:05
Nem minősül jövedelemnek, ezért minden közteher alól mentesül a jövedelempótlék - döntött a parlament hétfőn este. Az ellenzék kamatostul fizetné vissza a pénzt, a kormány szerint a kismamákat nem éri hátrány.
Nem minősül jövedelemnek, ezért mentesül a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól a kismamák utólagosan kifizetendő jövedelempótléka. Erről döntött, szinte egyhangúlag, a parlament hétfői ülésén. A gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvény - amelyhez nem fogadtak el egyetlen módosító indítványt sem - mindazokra vonatkozik, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között gyermekgondozási segélyben részesültek.

A mintegy 300 ezer anyát érintő jogszabály kihirdetése napján lép hatályba. A döntéshozatalt megelőző vitában az ellenzék továbbra is amellett érvelt: ne csak három évre visszamenőleg, és kamatostul járjon a kismamáknak a jövedelempótlék. Az SZDSZ úgy véli, nem érte hátrány a kismamákat, a kormány azonban ragaszkodik a Legfelsőbb Bíróság döntéséhez, miután három, egymást követő kormány közül egyik sem helyezte hatályon kívül a jövedelempótlékról szóló jogszabályt.

"A szigorú legfelsőbb bírósági ítélet következményét vállalja a kormány" - fogalmazott Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki elmondta, az ellenzék indítványa a kormány előterjesztéséhez képest 60 milliárd forint többletet jelentene. A kormány számításai szerint az intézkedés több mint 33 milliárd forintba kerül. Közölte, az elmaradt jövedelempótlék adómentes, s a szociális ellátásra jogosultságot sem befolyásolja. Az államtitkár hangsúlyozta: a javaslat szerint az érintettek külön kérelem nélkül megkapják az elmaradt jövedelempótlékot a gyest folyósító szervezettől legkésőbb ez év végéig. Amennyiben mégsem, akkor további három hónapig igényelhetik azt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!