Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pluszpontok a kismamáknak a felvételin

2007.02.12. 15:26
Nyolc pluszpontot kapnak a kismamák a felvételin az oktatási minisztériumtól, így ha a többletpontokkal elérik a teljes idejű vagy részidős államilag támogatott képzés ponthatárát, nem kell fizetniük a képzésért. A minisztérium dolgozik a jogszabályi háttér megteremtésén.

A felvételi jelentkezéskor nyolc többletpontot biztosít a kismamáknak az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), tájékoztatott a tárca hétfőn. Pluszpontot kapnak a terhességi gyermekágyi segélyben, a gyermekgondozási segélyben, a gyermeknevelési támogatásban, valamint a gyermekgondozási díjban részesülők.

Amennyiben a többletpont hozzáadásával a jelentkező eléri a teljes idejű vagy részidős államilag támogatott képzés ponthatárát, akkor a gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgató a kismamakedvezmény időszakára mentesül a képzési hozzájárulás fizetése alól.

Mint az OKM írja, előterjesztik azokat a jogszabály módosításokat, amelyek a mentesség biztosításához szükségesek.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár február elején azt közölte, hogy a büdzsé szeptembertől nem vállalja át a költségtérítéses képzésre jelentkező kismamák tandíját. Akik jelenleg költségtérítéses képzésben folytatják tanulmányaikat, azok az eddigi feltételek szerint fejezhetik be, fűzte hozzá.

A szakállamtitkár akkor indoklásul azt mondta, így szeretnék ösztönözni, hogy a kismamák az államilag finanszírozott képzésekre jelentkezzenek.