Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Pluszpontok a kismamáknak a felvételin

2007.02.12. 15:26
Nyolc pluszpontot kapnak a kismamák a felvételin az oktatási minisztériumtól, így ha a többletpontokkal elérik a teljes idejű vagy részidős államilag támogatott képzés ponthatárát, nem kell fizetniük a képzésért. A minisztérium dolgozik a jogszabályi háttér megteremtésén.

A felvételi jelentkezéskor nyolc többletpontot biztosít a kismamáknak az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), tájékoztatott a tárca hétfőn. Pluszpontot kapnak a terhességi gyermekágyi segélyben, a gyermekgondozási segélyben, a gyermeknevelési támogatásban, valamint a gyermekgondozási díjban részesülők.

Amennyiben a többletpont hozzáadásával a jelentkező eléri a teljes idejű vagy részidős államilag támogatott képzés ponthatárát, akkor a gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgató a kismamakedvezmény időszakára mentesül a képzési hozzájárulás fizetése alól.

Mint az OKM írja, előterjesztik azokat a jogszabály módosításokat, amelyek a mentesség biztosításához szükségesek.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár február elején azt közölte, hogy a büdzsé szeptembertől nem vállalja át a költségtérítéses képzésre jelentkező kismamák tandíját. Akik jelenleg költségtérítéses képzésben folytatják tanulmányaikat, azok az eddigi feltételek szerint fejezhetik be, fűzte hozzá.

A szakállamtitkár akkor indoklásul azt mondta, így szeretnék ösztönözni, hogy a kismamák az államilag finanszírozott képzésekre jelentkezzenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!