Piroska
-1 °C
5 °C

Nem az SZDSZ tervei alapján lesz kisebb a parlament

2005.09.21. 16:13
A másik három párt ellenkezése miatt szinte teljesen esélytelen, hogy az SZDSZ jelenlegi terveit fogadják el a kisebb létszámú parlament megvalósításához. A szabad demokraták szerint javaslatuk egyik pártot sem hozza kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb helyzetbe a mostani rendszerhez képest.

A Szabad Demokraták Szövetsége 250 fős parlamentet és a jelenlegi 176 egyéni választókörzet helyett 152-t javasol; megszüntetné a megyei listát, az országos listáról szerezhető mandátumok számát pedig a mostani 58-ról 98-ra emelné, közölte Fodor Gábor (SZDSZ), a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról folytatott négypárti egyeztetés után szerdán.

Javaslatuk alapján alapvetően nem változna a létező választási rendszer, hiszen megmaradna az egyéni körzet, a listás elem, és a két forduló de a jelenlegi kétszavazatos helyett egyszavazatos megoldást javasolnak. Fodor szerint ezzel a változtatással a rendszer arányosabb, ezáltal igazságosabb is lenne; az országos lista kompenzációs szerepet töltene be.

Gulyás József ügyvivő elmondta, a liberálisok javaslata egyik pártot sem hozza kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb helyzetbe a mostani rendszerhez képest.

Ellenkeznek

A fideszes Salamon László közölte, azt tartják a javaslat legnagyobb hibájának, hogy megszünteti a pártokra történő szavazás lehetőségét. "A független jelöltre szavazó választópolgárnak meg végképpen, még áttételesen sem lenne befolyása a kompenzációs listára, hiszen a független után nincs töredékszavazat, és nincs kompenzációs mandátum" - jegyezte meg. Salamon egyértelművé tette, hogy a Fidesz a kétfordulós választás mellett van.

Az MSZP-s Göndör István szerint a liberálisok javaslata továbbviszi a jelenlegi rendszer aránytalanságát, hátrányos helyzetbe hozza a parlamenten kívüli pártokat, de a bent lévőknek sem kedvez, mivel a kétpártrendszer irányába mutat. A szocialisták nem értenek egyet azzal sem, hogy kétfordulós legyen a választás, szemben az MSZP által múlt héten javasolt egyfordulós modellel, amelyhez ragaszkodnak.

Féja András, az MDF szakértője elmondta, az MDF az egyfordulós, tisztán listás választási rendszer mellett van, az SZDSZ javaslata ennek pontosan az ellenkezője. "Az MDF úgy véli, hogy evvel a javaslattal igen súlyos problémák vannak, ezért ezt a javaslatot mi nem tudjuk támogatni" - hangoztatta.

A négypárti egyeztetés sorozat két hét múlva folytatódik, akkor a Fidesz javaslatát vitatják meg a felek.