Bernadett
0 °C
4 °C

Újhelyi szerint megjelent az első 'kis Orbán'

2005.09.18. 20:36
Megjelent az első "kis Orbán" - mondta Újhelyi István, az MSZP alelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az MSZP kettős mércével mér, amikor az állami szerepvállalás mértékéről van szó.
Igaza volt Kóka János gazdasági miniszternek, mivel máris megjelent az első "kis Orbán", aki megpróbálja értelmezni, saját politikai, helyi érdeke szerint, a Fidesz elnökének privatizációval kapcsolatos kijelentéseit - közölte az alelnök.

Az első "kis Orbán", - akit kérdésre válaszolva sem nevezett meg, csak annyit mondott róla, hogy a Fidesz volt alelnöke -, egy televíziós műsorban arról beszélt, hogyan képzeli el a visszaállamosítás részleteit. A politikus az MTI-nek később utalt a Népszabadság című napilap egyik cikkére. Az újság szombati száma arról számol be, hogy Illés Zoltán, a Fidesz vezető környezetvédelmi politikusa a Budapest TV csütörtöki adásában konkrét esetre alkalmazta az Orbán Viktor által nemrég vázolt állami tulajdonba "visszakérés" megoldását.

Mint Újhelyi István kifejtette, az ellenzéki politikus szerint ez úgy történik, hogy kijelölnek száznál kevesebb vállalatot, majd ők maguk, a politikusok meghatározzák a cégek értékét, és az adófizetők pénzéből megajánlják ezt az árat. Ha azt a tulajdonos nem fogadja el, megpróbálják ellehetetleníteni. Újhelyi István úgy fogalmazott: "mi lett Orbán Viktorból az elmúlt években? A fiatal demokratából egy idejétmúlt szélkakas. A valamikori ifjúsági, liberális szövetségből pedig egy vezérelvű jobboldali párt". A politikus azt kérdezte: mi történik akkor, ha egy, "a vezérhez mindenben kötődő polgármester" gondolja azt, hogy itt az ő ideje, és a településen beleszól a magántulajdon működésébe. Vajon féltenie kell visszakapott földjeiket a gazdáknak? Vajon tartania kell bármitől is egy patikusnak, egy orvosnak, egy ABC tulajdonosának? - sorolta kérdéseit Újhelyi István.

Puskás András, az V. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva az MTI-nek elmondta: Újhelyi István kettős mércével mér, amikor arról beszél, hogy a Fidesz vezetése az állami szerepvállalásnak milyen mértékű növelését szeretné kormányra kerülése esetén. Toller László, Pécs szocialista polgármestere és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ugyanis ebben a kérdésben, úgy tűnik, egyetért - folytatta.

Toller László többször hangoztatta már, hogy a pécsi önkormányzatnak tulajdonba kellene kerülnie a gazdálkodási problémákkal küzdő Mizo Rt.-ben, amely Pécs lakóinak jelentős részét foglalkoztatja. Jelezte, hogy ugyanez a logika húzódik meg a Fidesz vezetőjének érvelése mögött is. "Nevezetesen az, hogy az állami szerepvállalásnak be kell tölteni egyfajta feladatot, ez egy felelősség, amit minden politikusnak vállalni kell, nem pedig eltolni magától" - fogalmazott Puskás András. Csak egy van az országban MÁV-ból, Budapest Airportból és Magyar Postából, "ezekben az esetekben egyértelmű, hogy az államnak kiemelt feladata van és lesz a jövőben is".