István, Vajk
17 °C
34 °C

Lemondott mandátumáról a szavazathamisító magoszos

2007.10.12. 16:38
Lemondott képviselői mandátumáról Kispál Ferenc, aki suttyomban frakció- és padtársa nevében szavazott a parlamentben. A Fidesz politikusa egy darabig annak ellenére tagadta, hogy megnyomta a másik képviselő szavazógépének gombját, hogy esetet egy mobiltelefonos felvétel rögzítette.

"Olyan hibát követtem el, amely összeegyeztethetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással, ezért a mai napon lemondok képviselői mandátumomról." Kispál Ferenc néhány órával a mellészavazásról szóló hír nyilvánosságra kerülése után pénteken délután adta ki a szűkszavú közleményt.

Több alkalommal is a parlamenti ülésteremből távolmaradó frakciótársa helyett nyomott szavazógombot Kispál Ferenc fideszes képviselő. A szavazathamisításról elsőként a Népszabadság számolt be. Az újságnak egy olyan, mobiltelefonnal készített felvétel jutott a birtokába, amelyen elég egyértelműen látszott, hogy Kispál Ferenc fideszes országgyűlési képviselő padtársa gépén is szavazott. A felvétel tanúsága szerint a padszomszéd Nagy Sándor nem volt a közelben, a parlamenti jegyzőkönyv szerint mégis ugyanúgy szavazott, mint Kispál.

A 61 éves növényvédő és villanyszerelő végzettségű Kispál korábban a Magosz nagyválasztmányának elnöki tisztét töltötte be. A Fidesz képviselőcsoportjába a Magoszszal kötött megállapodás alapján a Csongrád megyei területi listán szerzett mandátummal jutott be.

A Magosz vezetése már a nyáron is okozott problémát a Fidesznek. Augusztusban Jakab István elnök került a bulvársajtó vezető hírei közé, amikor kiderült, hogy miután felesége tetten érte 24 ével fiatalabb titkárnőjével, otthagyta családját.