Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A Fidesz kisebb parlamentjét leszavazták a szocialisták

2004.03.16. 17:04
A szocialisták ellenszavazataival a parlament elutasította annak a kisebb parlamentről szóló javalatnak a sürgős tárgyalását, amelyet a Fidesz adott be. A nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese furcsállja, hogy a miniszterelnök által felvetett közjogi kérdés gyors megtárgyalását éppen az MSZP akadályozta meg. A szocialisták szerint a Fidesz műbalhét rendezett egy 1998-as javaslat szószerinti megismétlésével.
Nem fogadta el a kisebb parlament létrehozásáról szóló javaslat sürgős tárgyalást az Országgyűlés. A 220-250 fős parlamentről szóló fideszes indítványt, amely Salamon László, Répássy Róbert és Kósa Ferenc 1998-as azonos beadványának felújítása volt, a szocialisták szavazták le.

Hogyan állnak valójában

Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes szerint meglepetést a Fidesz soraiban az keltett, hogy az MSZP elutasítja a sürgős tárgyalást, jóllehet a témát a párt miniszterelenöke vetette fel országértékelő beszédében. Répássy szerint a javaslatról való döntés színvallásra kényszerítette a pártokat, "hogyan is állnak valójában a kérdéshez".

Nem hajladó

A kormányfő közjogi javaslatairól folytatott négypárti tárgyalás megszakításakor Áder János fideszes frakcióvezető is hivatkozott a beadványra. Áder azt mondta, hogy a javaslat nyomán a parlament június 13-ig is tárgyalhat a kisebb parlament létrehozásáról. A Fidesz és az MDF vezetése másfél hete jelentette be, hogy az EP választásokig nem hajlandó a kérdésben négypárti egyeztetéseken résztvenni, mert szerintük a csatakozás előtt Medgyessy Péternek más témákkal kell foglalkoznia.

Sutty, bedobták

"Az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a Fidesz kijelentette, nem hajlandó a kisebb parlamentről tárgyalni, otromba és etikátlan módon a kispolcról elővett egy közjogi javaslatot, és sutty, bedobta" - kommentálta a Fidesz javaslatát Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes. Szerinte nem a parlamentben kell szavazni erről a kérdésről, hanem közmegegyezésre kell törekedni. Juhász úgy vélte: a javaslat is csupán a Fidesz EP-kampányának része, "egy újabb műbalhé", amiben a legnagyobb ellenzéki párt "nagyon jó". "Nem az a cél, hogy bohóckodjunk, mi megállapodni szeretnénk" - tette mindehhez hozzá Juhász Gábor.