Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Mindenkit perel az ügynökvádért a segédpüspök

2006.03.06. 18:29
Pert indít minden olyan sajtóorgánum ellen Kiss-Rigó László, az Esztergom-Budapesti fõegyházmegye segédpüspöke, amelyik az Élet és Irodalomban közölt újabb egyházi ügynökökrõl szóló cikk nyomán hírbe hozta õt. Az ÉS-ben a Paskai László bíboros jelentéseit feldolgozó Ungváry Krisztián állította róla, hogy beszervezték.

Az Élet és Irodalom legutóbbi számában Rés vagy erõs bástya címmel újabb írást adott közre Ungváry Krisztián, aki néhány héttel ezelõtt részletes tanulmányt jelentett meg Paskai László beszervezésérõl, és az állami hatóságoknak leadott jelentéseirõl.

Az Antall-listával kezdõdött

Ungváry mostani cikkében többek között megemlékezik Kis-Rigó László fõegyházmegyei segédpüspökrõl is, azt állítva, hogy a katolikus fõpapnak évek óta módja lett volna leleplezni egykori tartótisztjét, õ azonban nem hajlandó ezt megtenni. Kis-Rigó az Indexnek elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban a cikk megjelenése elõtt senki sem kereste meg, jóllehet már az Antall József-féle ügynöklista miatt is büntetõeljárás megindítását kérte a rendõrségtõl, és azt tervezte, hogy a lista közzétevõinek "leleplezõdése" után rágalmazásért pert indít. A angelfire.com külföldi tárhelyen nyilvánosságra hozott névsorban, a lista egyházi szekciójában több aktív egyházi vezetõ neve mellett szerepelt a segédpüspök is, Kis-Rigót ekkor hozták elõször kapcsolatba az egykori állambiztonsági szervekkel.

Megszüntették a nyomozást

Kis-Rigó püspök azt mondta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nemrégiben megszüntette az ismeretlen tettes ellen indult vizsgálatot arra hivatkozva, hogy "az elkövetõ kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható". A segédpüspök szerint most viszont ismét az egykori lista alapján hozták hírbe õt, ezért nem csak a cikket megjelentetõ újság, hanem minden utánközlõ sajtóorgánum ellen is pert indít, mivel már egy évvel ezelõtt kiadott közleményében leszögezte, hogy "soha semmilyen ügynöki tevékenységet" nem folytatott, "sem külföldi útról, sem személyrõl vagy bármilyen eseményrõl semmiféle jelentést sem szóban sem írásban" nem tett, és soha nem írt alá ügynöki nyilatkozatot.