Erik, Alexandra
EUR 383,26 Ft
USD 365,19 Ft
9 °C
23 °C

Az alkotmányügyi bizottságban faggatták Kiss Pétert

2003.02.25. 15:51
Az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága hallgatta meg először a Miniszterelnöki Hivatal élére átirányított Kiss Pétert, s a plénum ellenszavazat nélkül, az ellenzék tartózkodása mellett támogatásáról biztosította őt. A miniszter szerint - keze alatt - az EU-csatlakozással járó törvényi harmonizáció dömpingmunkáját, felváltja majd a minőségi munka. Kiss Péter szerint elődje, önhibáján kívül került ilyen helyzetbe.
Kiss Péter, a meghallgatás után
Az alkotmány- és igazságügyi bizottság tagjainak zöme, például Mártai Márta, Vitányi István (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ) azt tudakolta, a meghallgatásra pontosan érkezett Kiss Péter miniszter-jelölttől, hogy milyen átszervezések várhatók a MeH-nél, s milyen személyi cserékre lehet számítani. Kiss azonban - időhiányra hivatkozva - csak megismételni tudta tegnapi álláspontját, hogy kivárna vagy három hetet, s csak azután nyilatkozna erről. Ezalatt átlátja - ígérte - a minisztérium működését. Azt azonban előrevetítette, hogy a minisztérium munkája apadni fog, aminek arányában létszám- és erőforrás-csökkentésre lehet számítani.

A miniszter-jelölt egyik fő feladatának tekinti a minisztérium által kidolgozandó nemzeti programot, hogy a választók "megrendelése minden nap jelen legyen a kormányzásban is". A minisztérium a kormányzati össztevékenység szempontjából különösen fontos - mondta. A tárca ösztönzi majd, hogy "a megélhető szabadság útjából elhárítsa az átalakulás terheit, valamint erősítené önkorrekciós képességét, és hangsúlyt fektetnének a kontrollra". Ilyen kontroll például a minisztériumok ösztönös törvényi igényeinek megszűrése - mondta Kiss Péter.

A MeH és a korrupció

Az ellenzék részéről, Mátrai Márta, felhívta a miniszter-jelölt figyelmét, hogy a kancellária kebelén belül működő közpénzügyi államtitkár, megítélése szerint, kizárólag az elmúlt kormányzat gyanús eseteit kívánja feltárni, a jelenlegi kormány dolgait mellőzve. Mátrai szelektivitást érez, amelyre Kiss úgy reagált, hogy Keller László (a közpénzekért felelős államtitkár) munkáját csak az ellenzék oldaláról lehet szelektívnek nevezni. Kiss Elemérrel kapcsolatban azt mondta, hogy kiváló közigazgatási szakembernek tartja, s azt is hozzátette: európai módon viselkedett, amikor távozott. Szerinte önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, ám amennyiben valaki jogsértésre gyanakszik, az akár hatósági útra is terelheti az ügyet.

A közel egyórás meghallgatás végén, Kiss Pétert a bizottság 15 szavazattal, 13 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül, támogatta miniszteri kinevezésében. A fideszes képviselők a szavazást megelőzően utaltak rá, hogy nem elégedettek maradéktalanul Kiss munkaügyi miniszterként végzett munkájával. S példaként megszűnő munkahelyeket soroltak fel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek