Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Igazgatója ellen sztrájkol a kistarcsai kórház

2006.07.03. 09:18
Még a héten sztrájkolni akar a kistarcsai Flór Ferenc Kórház. A közalkalmazotti tanács ugyanis a jelenlegi megbízott főigazgatót rossz vezetőnek tartja, aki miatt félelemteljes légkör uralkodik az intézményben és aki rossz döntéseivel árt a kórháznak. Fónyad Gábor megbízott főigazgató szerint az egészégügy mai helyzetében nem lehet mindenkinek tetsző döntéseket hozni, s ő kizárólag a szabályok betartására és a színvonalas betegellátásra koncentrál.

"Megkezdjük az előkészületeket és várhatóan még ezen a héten sztrájkolunk, természetesen úgy, hogy az a kórházi ellátásban ne okozzon semmilyen fennakadást" - közölte az Indexszel Szabó Béla, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház közalkalmazotti tanácsának elnöke. "Azt szeretnénk, ha felelős és alkalmas vezetője lenne végre a kórháznak, a mostani megbízott főigazgatót nem tartjuk megfelelőnek" - tette hozzá.

A lépést az váltotta ki, hogy pénteken a pest megyei közgyűlés második körben sem nevezett ki főigazgatót az intézmény élére, pedig két jelölt volt a posztra. A közgyűlés így január óta immár harmadszor ír ki újabb pályázatot.

Emiatt legalább fél évig továbbra is az eddigi megbízott vezető, Fónyad Gábor marad az intézmény élén. Az új pályázat átfutása azonban több hónap, közben önkormányzati választások is lesznek. Kinevezett igazgatója így a közeljövőben aligha lesz a kórháznak.

"Más hiába próbálkozik"

A fiatal Fónyad Gábor korábban a kórház orvos-igazgatója volt. A nyugdíjban lévő Marczell Mihály helyett 2005 nyarán ő lett az intézmény megbízott főigazgatója, miután a megyei közgyűlésben a szocialisták támogatásával megszavazták kinevezését.

A kórház munkáltatója, a Pest Megyei Önkormányzat azóta két pályázatot is kiírt a főigazgatói posztra. Ezekre Fónyad Gábor mindkét alkalommal pályázott. A kórház szakmai vezető testülete azonban egyik alkalommal sem találta alkalmasnak, mivel nincs 5 éves vezetői tapasztalata. Fónyad pályázatáról így nem is szavazhatott a közgyűlés.

Voltak viszont más pályázók, sőt a mostani körben olyan is, aki minden feltételnek megfelelt, a megyei közgyűlés mégsem talált alkalmas jelöltet. A szavazásokon a szocialista frakció tartózkodott, így senki sem kaphatta meg a minősített többséget. A kórházban megerősödött az a vélemény, hogy a megyei közgyűlésben „a szocik Fónyadot erőltetik, más hiába próbálkozik” - mondta egyik informátorunk.

„Lehet, hogy valaki teljesíti a pályázat beadási feltételeit, a pályázat elfogadási feltételei azonban ezzel nem feltétlenül esnek egybe A megfelelő vezető kiválasztásánál a személyes meghallgatás alapján a szakmai, vezetői kompetenciát is mérlegeljük”- indokolta az Indexnek a döntés elmaradását a pest megyei közgyűlés szocialista alelnöke. "A gyors döntés, nem feltételnül a jó döntés, mi öt évre szeretnénk megfelelő főigazgatót találni" - tette hozzá.

Fábry Béla egyebek mellett egy sokkal érdekesebb témát ajánlott az Indexnek ennél. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a „a közgyűlés pénteken egy 13 milliárd forintos eu-s pályázat előkészítéséről döntött, amellyel a Flór Ferenc Kórház a Kelet-Pest-megyei szubrégió vezető kórháza lehet”. Köszönjük.

Belső elfogadottság

De mi a bajuk Fónyad Gáborral a kórházban dolgozóknak? „Nem megfelelő a vezetési stílusa, a kórházban nagyon feszült és ellenséges hangulat uralkodik, s a korábban nullszaldós kórház most súlyos anyagi gondokkal küzd” – foglalta össze a kifogásokat a közalkalmazotti tanács elnöke.

Az Indexnek a kórházban dolgozók közül más úgy fogalmazott: „Fónyad belső elfogadottságával óriási gondok vannak, rutintalan és rendkívül bizalmatlan, félelemteljes légkört teremt, s mindenféle előkészítés és egyeztetés nélkül hoz döntéseket”.

A megyei közgyűlés alelnöke szerint egyértelmű, hogy Fónyad Gábor nem szerezhetett jó pontokat. Olyan döntéseket kellett ugyanis hoznia, amelyek azok érdekét is sértették a kórházban, akik "a száraz kenyérből kiszedegették a mazsolát". Még nem zárult le teljesen a közgyűlés által végzett belső ellenőrzés a kórházban, "de az eddigi adatok alapján könnyen elképzelhető, hogy problémák lehetnek" - utalt Fábry Béla az átvilágítás lehetséges következményeire.

„Az egészségügy mai helyzetében egy vezető nem tud olyan döntést hozni, amely mindenki számára kedvező” – válaszolta az Index kérdésére Fónyad Gábor, megbízott főigazgató. „Egy múlt heti OEP-rendelet havi 10-12 millió forint veszteséget jelent a kórháznak. Július 1-ig 87 aggályos szerződést kellett felmondani, az orvosok egy része közalkalmazottként, mások szabadfoglalkozásúként illetve közreműködői szerződéssel dolgoznak tovább. Az ezzel járó pluszterhek egy részét a kórház átvállalta, ami évi 15 millió forint kiadást jelent” – hangsúlyozta Fónyad Gábor.

„Mint vezetőnek, ragaszkodnom kell a szabályokhoz, és a kórház gazdaságosságát is szem előtt kell tartanom. Az orvosok szerződéses viszonyának átalakításakor kétoldalú egyezségeket kötöttünk, még ha ez adott esetben veszteséget is jelentett az érintetteknek” – jegyezte meg.

Megszorítások

Fónyad Gábor szerint az őt bírálók közül azt kevesen látják, hogy nemrégiben felfedezték: az intézményt hibás besorolás alapján finanszírozta az OEP, s ennek korrigálása 160 millió forint pluszt hozott a kórháznak.

Azt a megbízott főigazgató is elismerte, hogy mint minden kórháznak, nekik is vannak anyagi nehézségeik. Az intézménynek ugyanakkor nincs lejárt tartozása, s fizetési problémái sem. Fónyad Gábor szerint érthető, hogy amikor bizonyos költségeket vissza kell fogni, az nem jó az orvosoknak. Ezt azonban mindig úgy teszik, hogy nem menjen a gyógyító munka kárára.

Kérdésünkre, hogy milyen kapcsolat van közte és a mellette kiálló szocialisták között, a megbízott főigazgató azt mondta: ő nem politizál, hanem szakembernek vallja magát, s mindent kizárólag a kórház szabályos működése és a színvonalas betegellátás érdekében tesz.

„A személyi ügyek helyett most sokkal jobban érdekel az, hogy sikerüljön a kórház fejlesztését célzó 13 milliárd forintos EU-s pályázat. Azt én is fontosnak tartom, hogy a kórháznak az elkövetkező időszakban legyen kinevezett, teljes felelősséget vállaló főigazgatója, s nem ragaszkodom ahhoz, hogy ez a vezető én legyek.” - mondta Fónyad Gábor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!