Valér
-2 °C
0 °C

Nemzetbiztonsági kockázat a Medgyessy-bizottság MDF-es szakértőjénél is

2002.08.09. 07:51
A Medgyessy-bizottság újabb szakértőjénél merült fel különleges nemzetbiztonsági kockázat - értesült a Népszabadság. A testület "szocialista trükkre" gyanakvó elnöke kifogásolta, hogy csak a kormánypártok delegálta szakértők ellenőrzésének igazolásait kapta meg eddig. A titkosszolgálatokért felelős államtitkár szerint az ellenőrzést nem lehet időre, "a kívánt tartalommal" elvégezni.
Fennakadt a C típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton a Medgyessy-bizottság MDF által felkért szakértője is - írja a Népszabadság. Kiszely Gábort, a Terror Háza szakmai igazgatóját Balogh László, a testület elnöke kérte fel az MDF szakértőjének. A Gorka Sebestyénhez hasonlóan kettős - német-magyar - állampolgárságú Kiszelynél is különleges nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg az NBH.

Balogh feljelent

A Népszabadság csütörtökön számolt be Gorka átvilágításának eredményéről, a napilap hivatalosan meg nem cáfolt értesülései szerint nála is különleges nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg. Gorka brit-magyar kettős állampolgár. Az eset kapcsán Balogh csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, feljelentést tesz, ha bebizonyosodik, hogy igaz az a sajtóértesülés, amely szerint az általa vezetett bizottság szakértőjének felkért Gorka Sebestyén "fennakadt" a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon.

Szocialista trükk

Véleménye szerint ugyanis a bizottság elnökeként egyedül ő jogosult ebben az ügyben információt kapni. "Újabb szocialista trükkel állok szemben" - nyilatkozta Balogh az ügyről a Népszabadságnak. Szerdai sajtótájékoztatóján Balogh arra panaszkodott, hogy csak azok a felkért szakértők kapták meg az ellenőrzésről szóló igazolást, akik valamilyen formában a kormánypártok delegáltjai.

"A nemzetbiztonsági ellenőrzés nem olyan szolgáltatás, melyet határidőre és a kívánt eredménnyel lehet elvégezni" - reagált Balogh véleményére Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. A bizottság munkáját öt szakértő segíti, kettejüket - köztük Gorkát - a testület egésze kérte fel, három szakértőt a parlamenti frakciók, a Fidesz, az MDF és az MSZP delegált.

Kiszely feljelentené a Népszabadságot

Politikai támadásnak, megalapozatlan vádnak és valótlan állításnak minősítette Gorka Sebestyén, a Medgyessy-bizottság szakértője az MTI-nek pénteken azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Kiszely Gábor szakértővel együtt "fennakadt" a C típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton. Kiszely Gábor szerint valótlanságot írt a Népszabadság, vagy törvénytelen forrásokat használt. Kiszely Gábor elmondta: amint tájékoztatják a vizsgálat eredményéről - az akár pozitív, akár negatív -, azonnal a nyilvánosság elé tárja. Hozzátette: amennyiben a vizsgálat számára kedvező eredménnyel zárul, a Népszabadságot feljelenti valótlanság terjesztése miatt.

Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár felhívta a figyelmet: a vizsgálatok jelenlegi stádiumában még semmiféle megállapítást nem lehet tenni arra vonatkozóan, hogy valaki "fennakadt-e" a C típusú átvilágításon. - Kizártnak tartom és visszautasítom azt a feltételezést, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoktól szivárogtak volna ki effajta információk - hangsúlyozta az államtitkár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!