Gyurcsány szívesen magyarázza a kiszivárogtatott felvételt

2006.09.17. 19:06
A Fidesz óvatosan kezeli a vasárnap kiszivárogtatott Gyurcsány-felvételt, az MDF lemondásra szólítja fel a kormányfőt, a miniszterelnök és az MSZP viszont láthatóan szívesen nyilatkozik a hanganyagról, amelyben Gyurcsány az elmúlt évek kormányzati hazudozásairól beszél.

Gyurcsány Ferenc nem sokkal azután, hogy a felvételt vasárnap délután közel egy időben az egész magyar sajtónak kiszivárogtatták, készségesen nyilatkozott mindenhol a hanganyagban elhangzottakról.

A kormányfő vállalja akkori kijelentéseit, és ma sem gondolja másként őket, tolmácsolta az Indexnek az éppen Győr-Moson-Sopron megyében kampányoló kormányfő szavait az egyik munkatársa. A miniszterelnök akkor is arról beszélt, mondta, hogy "véget kell vetni a féligazságok és hazugságok politikájának". Gyurcsány saját miniszterelnöki időszakát is úgy minősíti, hogy nem volt erejük leszámolni a hazug rendszerrel, tette hozzá a kormányfő munkatársa.

"Van amikor az embert elkapja a hév" - mondta Gyurcsány a hangfelvételről vasárnap Győrött a Független Hírügynökségnek.

Az elmúlt 8-10 év Magyarországa tele van politikai hazugságokkal, amelyek egyre jobban terhelték az országot, és amelyekből ki kell törni - mondta Gyurcsány Ferenc a szocialisták hagyományos Őszirózsa fesztiváljának szabadtéri fórumán vasárnap Győrött, körülbelül egy időben azzal, hogy a májusi frakcióülés anyagát a sajtó nyilvánosságra hozta.

"Olyan hazugságok csapdájában él az ország évek óta, amelyek ahelyett, hogy új teljesítményekre inspirálnának, az embereket lebeszélik a teljesítményről, az együttműködésről" - hangoztatta. A miniszterelnök leszögezte: muszáj kitörni ebből a helyzetből. Majd önkritikusan hozzátette: erről a törekvésről eddigi kormányzása alatt világosabban kellett volna beszélni.

Gyurcsány szerint csak azt mondta, amit mindig

"Rendben van, jó ez, hogy ez kikerült" - mondta Gyurcsány Ferenc a TV2-nek adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a legkisebb gondja az, milyen úton szivároghatott ki a felvétel. A miniszterelnök szerint a nyilvánosság előtti beszédeiben is ugyanazt az álláspontot képviselte, mint amit a frakció előtti, hangfelvételen szereplő beszédében, csak árnyaltabban fogalmazott, de "az ember másképp fogalmaz baráti társaságban vagy egy interjúban".

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország évek óta egy, az országot felőrlő csapdában vergődik, "a magyar baloldal megtette azt rendszerváltás után, amit a többi rendszerváltó párt nem volt képes", szakít a politikai hazugság hagyományával. A kérdésre, hogy nem kell-e egy ilyen beszéd nyilvánosságra kerülése után lemondania, úgy vélekedett, 'végre jó úton vagyunk, azon, ami 7-8 éve esedékes lett volna'.

Csinálták vagy nem csinálták?

A kormányfő szerint azon kijelentését, miszerint másfél évig nem csináltak semmit, árnyaltabban kell érteni: jelezte, ez alatt az idő alatt zajlott a száz lépés programja, egyebek között a nyugdíjkorrekcióval, a családtámogatási rendszer átalakításával. Ugyanakkor "nem tudtunk kitörni a politikai hazugság csapdájából_ nem tudtunk reformokat, elindítani az egészségügyben, oktatásban". Gyurcsány Ferenc a kérdésre, hogy nem fél-e a beszéd után várható népszerűségvesztéstől, azt mondta: ezen régen túl van, a kormányzás most "nem a népszerűségről, hanem az észszerűségről" szól. Szerinte korábban mindig azt kérték számon a politikán, hogy miért a népszerűséggel foglalkozik, ahelyett, hogy a "hazáért tenne", most jött egy kormány, aminek az ország ügyei a fontosabbak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este az ATV-ben és az MTV A szólás szabadsága című műsorban is határozottan kijelentette, hogy nem mond le posztjáról.

Lendvai nem bánja

Gyurcsány Ferenc szembenézett a magyar politika több éves közös önáltató hazugságával, azzal, hogy meg lehet úszni gyökeres reformok és változtatások nélkül, mondta az MTI-nek a hangfelvételről Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Lendvai nyilatkozata szerint a kormányfő a politikai elit közös hazugságáról beszélt, amely alól nem kivétel senki, az MSZP sem.

A miniszterelnök szembenézett azzal az "önáltató hazugsággal", hogy az adakozó állam jó szándékán múlik az életszínvonal fokozatos emelkedése, és ennek semmilyen ára sincs. Ez a politikai önáltatás nyomta rá a bélyegét a kampányra, ezért eshetett szó 14. havi nyugdíjról és drasztikus járulékcsökkentésről. "Ezt a közös illúziót az MSZP-nek sem volt eszköze és ereje felszámolni - mondta Lendvai. - Egyáltalán nem bánjuk, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártunk kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel."

A listás szavazatokra hatással lehet

"Semmi újat nem mondott, csak abban a közegben erősebben, nyersebben fogalmazott" - mondta az Indexnek a kormányfő egyik közeli munkatársa, aki szerint ez a felvétel nem most, hanem már annak idején kiszivároghatott, csak mostanra időzítették nyilvánosságra hozását. Arra a kérdésre, hogy kihathat-e a felvétel nyilvánosságra kerülése az önkormányzati választásokra, azt felelte, hogy az önkormányzati választások a csatornázásról, a helyi dolgokról szólnak, "a jó polgármester nyerni fog, a rossz veszíteni".

Gyurcsány munkatársa szerint a mostani ügy viszont hatással lehet a listás szavazatokra. Arra a kérdésére, hogy veszélyezteti-e a kormányfő pozícióját ez a felvétel, azt válaszolta, hogy nincs olyan ok, tényező, ami ezt befolyásolná. "Aki eddig is azt hitte, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott, annak ebben nincs újdonság, a kormányfő szimpatizánsainak pedig ez még valószínűleg belefér."

Unikális lehetőség

"Unikális lehetőség, hogy mindenki kiterítse a kártyáit, hogy meginduljon a tisztulás" - kommentálta az Indexnek a hangfelvételt Bruck Gábor kampánymenedzser, politikai tanácsadó. Szerinte ezzel le lehet zárni azt a 16 éve tartó korszakot, amelyben mindenki eltűrte a hazugságot. "Most azt láthatjuk, amit mindenki tudott" - fogalmazott Bruck, aki ha a kormányfő a tanácsát kérné ebben a helyzetben, azt javasolná, vállalja be, hogy hazudtak, de tegye hozzá, hogy még mindig kevesebbet hazudtak, mint a Fidesz.

Az MDF lemondatná Gyurcsányt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Fidesz vezetése hétfőn délelőtt tekinti át a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által mondottak miatt kialakult helyzetet, mondta a távirati iroda érdeklődésére a KDNP szóvivője. Halász Zsuzsa közölte: olyan súlyúnak ítélik a kialakult helyzetet, hogy szükség van a két pártvezetés közös megbeszélésére.

A Magyar Demokrata Fórum megdöbbenéssel értesült a miniszterelnök Balatonőszödön elhangzott beszédéről, olvasható a MDF nyilatkozatában. Az ellenzéki párt szerint egy normális országban a kormányfő akkor nyilatkozik így, ha előtte már bejelentette, vagy utána közli lemondási szándékát. Az MDF arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, haladéktalanul hozza teljes egészében nyilvánosságra a május 26-án Balatonőszödön elmondott beszédét. Hock Zoltán, az MDF alelnöke lemondásra szólította fel a kormányfőt.

A Jobbik azonnal a kormány lemondását követelte.  • Tippek
  • Lakáshitel