Benedek
-4 °C
5 °C

Lemondott a rádiós segítője

2006.10.09. 19:50
Az Index információi szerint az MSZP választmány belső vizsgálata során megtalálták azt a testületi tagot, aki segített a Magyar Rádió riporterének a szombati zárt ülésre való bejutásban. Sipos József segítségével Gyurcsány és Hiller kivételével valamennyi beszédről készült felvétel. Sipos József lemond az MSZP választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről.

Az MSZP vezetése hétfőn délelőtt meghallgatta Sipos Józsefet, a párt társadalompolitikai tagozat delegáltját, aki beismerte, hogy szombaton az ő segítségével jutott be a Magyar Rádió újságírója a választmány zárt ülésére. A pártvezetés vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy maffia-módszerekkel készült a felvétel.

Minden kiment


Sipos József
Az Index információi szerint Sipos személyét a választmány vezetése által elrendelt belső vizsgálatban találták meg. A választmány vezetői beszámolót készítettek a pártelnökség számára a kiszivárogott beszédek ügyében még azelőtt, hogy a Magyar Rádió egy második beszéd, Szekeres Imre felszólalásának tartalmát is nyilvánosságra hozta. Úgy tudjuk, Sipos azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a Köztársaság téri MSZP-központ nagytermében lezajlott ülés zárt volt. Sipos ugyanis egy külön interjú miatt találkozott a rádióssal, de mivel az nem jött létre, "kárpótlásként" invitálta be a választmányi ülésre egy másik újságíróval együtt.

Sipos közreműködésével a közrádió munkatársa felvételt készíthetett a választmány valamennyi felszólalójának beszédéről. Kivételt csupán Gyurcsány Ferenc és Hiller István beszéde jelent, a miniszterelnök és a pártelnök ugyanis még zárt ajtók mögött fejezhette be mondandóját.

Tabajdi felfüggesztette tagságát a társpol tagozatban
Tabajdi Csaba utólag elhatárolódik társadalompolitikai tagozat múlt héten közzétett nyilatkozatától, amely bizalmi szavazás előtti napokban váratlanul Gyurcsány-ellenes hangot ütött meg. Tabajdi állítása szerint tudta nélkül adták ki az MSZP "egyarcúságának" végét követelő írást, amely így kizárólag a tagozat ügyvivőinek számlájára írandó. "Jelzem, hogy mivel európai parlamenti kötelezettségeim miatt érdemben nem tudok részt venni a Társadalompolitikai Tagozat munkájában, és mivel az utóbbi időszak több állásfoglalásával nem értettem egyet, ezért kértem tagságom felfüggesztését" - írta az Indexnek a szocialisták EP- képviselője.

Sipos József lemond az MSZP választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről. Ezt maga az érintett közölte hétfőn este az MTI-vel. "Az MSZP választmányának 2006. október 7-i ülésén elhangzottak kiszivárogtatásában nem vettem részt. A leghatározottabban visszautasítom, hogy ehhez a társadalompolitikai tagozatnak, illetve azok ügyvivőinek bármilyen köze lenne" - írta közleményében Sipos József.

A politikus elismerte, hogy ő hívta be a Magyar Rádió tudósítóját az ülésre. Indoklása szerint késve érkezett a tanácskozásra, így nem tudta, hogy az ülés zárt. Arra sem számított, hogy a riporter felvételeket is készít. "Figyelmetlenségem politikai következményeiért vállalom a felelősséget" - zárja levelét a politikus.

A beszólós tagozat delegáltja

A Sipos József által képviselt tagozat, amelyet többet között az EP-képviselő Tabajdi Csaba, a történész Gazsó Ferenc neve fémjelez, az utóbbi időben többször is beszólt Gyurcsányéknak. A tagozat azt is kifejtette, hogy nem tartja alkalmasnak a kormányfőt a kabinet vezetésére. A szocialista szerveződés legutóbb csütörtökön adott ki egy nyilatkozatot, amelyben azt javasolták, hogy szüntessék meg az MSZP egyarcúságát, azt, hogy egy "szűk market-hatékony csapat" vezesse a pártot.

Az Index megpróbálta megszólaltatni az ügyben a Szegedi Egyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék 57 éves egyetemi docensét, de Sipos Józsefet egyelőre nem sikerült elérni.

Álszakáll nélkül
2004-ben az európai uniós képviselőválasztás kampányában az Index újságírója kapott direkt választási kiképzést a Ron Werber vezette MSZP-s aktivista felkészítőn. Az akkori beszivárgás eredményeként született cikk bemutatta, a párt vezetői és a külföldről szerződtetett kampányguru milyen érvrendszerrel próbálták feltüzelni a szocialisták aktivistáit. Kovács László akkori pártelnök többek között etikátlannak minősítette az Index ténykedését.