Több kitüntetett nem fogot kezet Gyurcsány Ferenccel

2006.10.22. 14:08
Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel és Szili Katalin házelnökkel az állami kitüntetések átadási ünnepségén a Parlamentben. Volt olyan is, aki Sólyom László és a házelnök kézfogását elfogadta, a miniszterelnökét azonban nem.

Kilencen nem fogtak kezet mindhárom közjogi méltósággal a Magyar Köztársasági Érdemrend, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjének, illetve a Nagy Imre Érdemrend átadásakor a Parlamentben. Többen csak Sólyom Lászlónak nyújtottak kezet, ketten csak Gyurcsány Ferencet hagyták ki.

Visszautasították a köszöntést

Kézfogás nélkül vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített középkeresztjét Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese, jelentette helyszíni tudósítónk. Tersztyánszkyné Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök köszöntését utasította vissza.

Tersztyánszkyné Vasadi Éva a ceremónia után azt mondta: a köztársasági elnök hívta meg személyesen, így mindenképpen elment a kitüntetés átadására. "Én alkotmánybíróként az alkotmánybírói esküm és a jogállamról vallott felfogásom szempontjából úgy értékeltem, hogy nekem most ezt kell megtennem" - mondta a történtekről. A kézfogás elmaradásának oka nem politikai, ezt "szakmai-lelkiismereti oknak nevezném" - fogalmazott.

Ugyancsak nem fogott kezet a két szocialista politikussal a tisztikereszttel kitüntetett a lovagkereszttel elismert Borbély István, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) Csongrád megyei elnöke és Cseh Imre Márton sem.

Nem fogadta Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin kéznyújtását a TIB tatabányai elnöke sem. Homola István 1956 októberében Budapesten és Tatabányán is részt vett a harcokban, 1958-ban hat év börtönre ítélték, 1959-ben szabadult.

Ugyanígy tett Csete István nyugállományú alezredes is, akit a forradalomban való részvétele miatt 1958-ban 15 év börtönre ítéltek. Elutasította a szocialista méltóságok kézfogását Koronics József és Krisr Miklós is.

A kormányfő "nemkívánatos személy"

Pintér Károlyné, a Pofosz Gulag-tagozatának elnöke, aki 1945-1953-ig nyolc évet töltött szibériai kényszermunkatárborokban, csak Gyurcsány Ferenccel nem fogott kezet. Ugyanígy tett Mészáros Gyula a Pofosz veszprémi elnöke is. Tudósítónk jelentése szerint miután Pintérné lekezelt a házelnökkel, a kormányfő bizakodva nyújtotta felé jobbját, de az egykori forradalmár gyorsan elkapta kezét.

Pintér Károlyné arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel, az MTI-nek azt mondta: "a múltam". "Az, hogy nyolc és fél évet voltam a Szovjetunióban, ártatlanul elítélve, és ő szintén ugye azért ott tanult, meg ott nevelkedett jóformán, ott tanulta ki a szakmát" - közölte a kormányfő személyével összefüggésben.

Pintér Károlyné az MTI felvetésére, miszerint a kitüntetések zömét, így az övét is a miniszterelnök előterjesztésére adományozta a köztársasági elnök, kijelentette: tudomása szerint az ő esetében nem Gyurcsány Ferenc tett előterjesztést. "Ha én tudom, akkor el se fogadom" - mondta, majd hozzátette: a miniszterelnök "nemkívánatos személy" (...), miért nem mond le?".

Az átadási ünnepség után Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőt mondott a kitüntetettek, "a magyar tehetség és a magyar szabadság csillagai és nagyjai" tiszteletére. Az eseményen jelen volt a kormány több tagja, Boross Péter volt miniszterelnök, a négy parlamenti párt képviselője - Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője -, valamint sok közéleti személyiség.

Március 15-én volt legutóbb hasonló

Botrány legutóbb a március 15-i kitüntetések átadásán történ, amikor Sólyom László Fekete Jánossal, Szabad György pedig Gyurcsány Ferenccel nem fogott kezet.

Az államfő a Kossuth- és Széchenyi-díjakra felterjesztettek névsorával nem értett egyet. Kifogásolta, hogy néhány személynek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésben való részesítése az Alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható.

Korábbi információk szerint Sólyom László a nagymarosi vízlépcső szellemei atyjának, Mosonyi Emilnek, Marjai Józsefnek, a rendszerváltás előtti évtized miniszterelnök-helyettesének, valamint Fekete Jánosnak, az állampárti idők gazdasága egyik legfőbb irányítójának, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökhelyettesének nem adott volna kitüntetést.

A díjátadásra végül Mosonyi Emil betegsége miatt nem ment el. Amikor Fekete Jánosnak Sólyom átnyújtotta a Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal díjat, egy pillanatig farkasszemet néztek egymással, aztán Fekete kézfogás nélkül továbblépett Gyurcsány Ferenchez és Szili Katalinhoz. Marjai és Sólyom is rövid ideig csak álltak egymással szemben, aztán az államfő hirtelen előrenyújtotta kezét és megtörtént a kézfogás.  • Tippek
  • Babaváró hitel