Krisztina
18 °C
24 °C

Húszkilós csomagot vihet a kitelepített

2008.07.29. 12:02
Ha a hatóságok egy terület kiürítését rendelik el, mindenkinek kötelessége követni az utasításokat. A lakásban el kell zárni a vizet,, a gázt és a villanyt, s maximum 20 kilós csomagot lehet elvinni. A hatóság köteles gondoskodni a kitelepítettek ellátásáról.

Veszélyhelyzetben a jogszabályok három fokozatot határoznak meg a lakosságra vonatkozó intézkedések között. Az emberek mozgását kiürítés, kitelepítés és kimenekítés esetén lehet korlátozni, ellátásukat ugyanakkor a hatóságoknak biztosítaniuk kell - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ha a hatóság a lakóhely elhagyására szólít fel, mindenkinek kötelessége követni az utasításokat, hangsúlyozta Szentes György. A tájékoztatást az emberek a televízió és a rádió híradásain, a hangosbeszélőkön keresztül kísérhetik figyelemmel.

Az állampolgárok eldönthetik, hogy a kijelölt befogadó helyre, vagy rokonaikhoz, ismerőseikhez mennek. Amikor a lakásból távoznak, el kell zárniuk a víz- és a gázvezetéket, áramtalanítaniuk kell lakásukat, az ajtókat, ablakokat be kell csukniuk.

Ha a veszélyhelyzet bekövetkeztekor a tanulók az iskolában, napköziben vannak, értük a pedagógusok felelnek, ők viszik a gyermekeket a kitelepítési gyülekező helyre.

Az állampolgárok veszélyhelyzeti csomagot állíthatnak össze, amely maximum 20 kilós lehet. Személyi okmányaikon, értéktárgyaikon, készpénzükön és bankkártyáikon kívül ebben a csomagban vihetnek magukkal nem romlandó élelmiszert, egy liter ivóvizet, az évszaknak megfelelő lábbelit, felsőruházatot, fehérneműt, tisztálkodási eszközöket, rendszeresen használt gyógyszereiket, egy takarót, hordozható rádiót, esetleg gyermekük egy játékát, könyvét.

A szakemberek állapítják meg, hogy mikor múlt el a veszélyhelyzet és térhetnek vissza otthonaikba a kitelepített emberek. Akiket szervezett formában telepítettek ki, szervezett formában is telepítik őket vissza.

Kimenekítésre akkor kerül sor, ha kitelepítésre nincs elég idő, mert a közvetlen veszély miatt a lakosságnak gyorsan el kell hagynia az adott területet - mondta Szentes György.

Létező intézkedés még az evakuálás, de a jelenlegi magyar védelmi igazgatási fogalmak között ez nem szerepel, ezért hivatalosan nem is használják.

A kiürítésről a rendőrségi törvény rendelkezik: embereket, illetve az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetéséért a rendőrség területet zárhat, és az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti.

A kitelepítésre kormányrendelet vonatkozik: az óvóhelyi védelmet, egyéni védőeszköz-ellátást és a lakosság riasztását, valamint a kitelepítés-befogadás általános szabályait definiálja.