A tiszai áradás keddi történéseinek összefoglalója

2001.03.07. 12:06
Nyolc falu kitelepítését rendelte el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság, - miután Tarpánál átszakadt a Tisza gátja. A megye katasztrófavédelmi főfelügyelősége már akkor rendkívül súlyosnak minősítette a helyzetet - pedig a gátszakadások még csak akkor kezdődtek. Nyolc község lakóit, mintegy nyolcezer embert, autóbuszokkal szállították a befogadó településekre. Az ország minden részéről érkeznek, hogy segítsék a védekezést. A helyi férfiak közül néhányan azonban inkább menekülnének. A Házbizottság kedd esti, rendkívüli ülésén pedig elvetették az MSZP által javasolt katasztrófavédelmi alap létrehozását.
A kezdeti gátszakadás után Sonkádnál is két helyen szakadt át a gát, de települések nem voltak még veszélyben. A Túr vízszintje a kedd reggeli méréskor 30 centiméterrel volt magasabb, mint a két évvel ezelőtt felállított vízszintrekord. A körösök gátjain is 124-en vettek részt az árvíz elleni védekezésben. Eddig csaknem nyolcezer embert kellett kitelepíteni a legveszélyeztetettebb nyolc településről. Szerdára azonban már elrendelték Beregköz teljes kiürítését. Ez mintegy 25 ezer embert érint. Tivadarnál és Tiszabecsnél már csökken a Tisza vízszintje, de Vásárosnaménynál és Záhonynál lassú áradást észlelnek.

Az országot mozgósították, hogy a Tisza 315 kilométeres veszélyeztetett szakaszán mentsék, ami menthető: Pest megyei tűzoltóegység, egy hét fős légimentő-alakulat, a honvédség, a Volán; gyakorlatilag aki tehette, segítette a gátak megerősítését, a bajbajutott emberek mentését. A helyi férfiak egy része azonban - bár szükség lenne rájuk - valamiért inkább elmenekülnének.

A rendelkezésre álló keret tíz százaléka már elment

A mentés és a védekezés költségei már elérik a napi 20-30 millió forintot, összesen már 80 milliót költöttek el a nyolcszázmilliós keretből. A gátakon és a mentésben négyezer ember dolgozik, várhatóan még vagy három hétig, hiszen a becslések szerint ennyi kell az árhullám levonulásához.

Hajdú-Bihar megyében időközben már több mint háromezer hektár földet borít belvíz, melyből eddig 240 ezer köbmétert emeltek át szivattyúkkal az elöntött befogadó csatornákba. Emiatt három Tisza-menti belvízvédelmi szakaszokon másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Meglepetésre kedden fél kilenckor már apadt a Tisza Tiszabecsnél, ami nem akadályozta meg Gulács víz alá kerülését kilencre. Jáni és Gulács között újabb szakaszon szakadt át a gát néhány perccel éjfél előtt.

Szőlőhegyen vészelik át a tarpaiak

140 millió köbméter víz folyhat ki a nyolc beregi falu nyolcezer hektáros határába. Kedden már felmerült Beregköz teljes kiürítése is, ami összesen huszonötezer ember kiköltöztetését jelentené. Amennyiben ezt elrendelik, felszólítják a lakosságot, hogy fejenként legfeljebb húszkilónyi csomaggal hagyja el lakhelyét. A tarpaiak eközben a helyi szőlőhegyre vonultak fel, ahol nyaralókban, borospincékben húzták meg magukat - innen nem is távoznak.  • Tippek
  • Hírek