Hermina
15 °C
27 °C

Kitüntették a csődközeli helyzetbe jutott intézmény vezetőjét

2003.08.19. 12:20
Összesen 181-en vehettek át kitüntetést hétfőn Magyar Bálint oktatási minisztertől. Közöttük a nemrégiben csődközeli állapotba került Fővárosi Pedagógiai Intézet vezetője is.
Némi zúgolódás kísérte szakmai körökben, hogy Magyar Bálint hétfőn kitüntette Bencze Lajost, a Fővárosi Pedagógiai Intézet vezetőjét, aki a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét vehette át a minisztertől.

60 milliós adósság

A Fővárosi Pedagógiai Intézetet - a főváros kezdeményezésére - augusztus elseje óta önkormányzati biztos vezeti. Ilyenre ritkán kényszerül a fenntartó, ez esetben a Fővárosi Önkormányzat; a törvény szerint akkor, ha az intézmény 60 napon túl fizetett számláinak összege elér egy bizonyos százalékot. Schiffer János föpolgármester-helyettes emlékei szerint az önkormányzat története során oktatási intézménnyel még nem forult elő ilyesmi.

Az évi közel 400 millió forintos költségvetésből gazdálkodó intézmény adóssága 60 millió forint körülire rúg - tudtuk meg Szebellédi Istvántól, az önkormányzati biztostól, aki az Indextől értesült a kitüntetésről, amelyre csak annyit reagált: "Az igen!"

Mindenki felelős

A biztos szerint lehetnek személyi okai, hogy csődközeli állapotba került a 100 éves intézmény. Megítélése szerint a vezető és a gazdasági vezető a felelős, hogy ide jutott az intézmény. Schiffer János szerint csak őszre, a végleges revizori jelentés után derül ki, kit terhel felelősség a csődközeli helyzetért.

Az oktatási tárcától megtudtuk: szakmai javaslat alapján, Magyar Bálint támogatta az előterjesztést. A javaslat március közepén érkezett a minisztériumhoz. "Reméljük, nem derül ki, hogy arra méltatlan személy kapott kitüntetést" - mondta Szigeti Katalin, a tárca kitüntetésekért felelős referense.

Kényes ügy

Bencze Lajos az Indexnek azt mondta, ami az intézetnél történt "kényes ügy, amiről nem szívesen nyilatkozna", de azt hozzátette, hogy egy revizori vizsgálat nemrégiben megállapította az intézet vezetésének felelősségét. Ugyanakkor szerinte a "gondnoknak is van felelőssége valamint a vezető szaktanácsadóknak és a gazdasági vezetőnek is".

Bencze Lajos a Fővárosi Önkormányzattól néhány éve került a pedagógiai intézethez, ahol kezdetben az előző vezető helyetteseként dolgozott. Schiffer János Bencze tavaly augusztusi igazgatói kinevezéséről elmondta, hogy elődje hirtelen állt fel a kormányváltás idején, utódlására többen is alkalmasak lettek volna, ám a közgyűlés MSZP-s vezetésű oktatási bizottsága végül Benczét támogatta.