Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újra hordható lehet a Kiváló Dolgozó

2003.04.18. 07:55
Az 1991-ben bevezetett Magyar Köztársasági Érdemrend több szempontból sem kielégítő, ezért helyette az 1764-ben alapított Szent István Rendnek kellene a legmagasabb állami kitüntetésnek lennie. A Népszabadság értesülései szerint erre az elhatározásra jutott a Medgyessy Péter kormányfő által tavaly decemberben életre hívott kitüntetési albizottság.
A Magyar Köztársasági Érdemrend, a legmagasabb mai állami kitüntetés, nem elégíti ki az igényeket. Erre a megállapításra jutott a Medgyessy Péter miniszterelnök megbízására neves magyar tudósokból, művészekből, írókból és közéleti személyiségekből álló kitüntetési albizottság.

A testület azért jutott erre az elhatározásra, mert szerinte az nem más, mint a Mária Terézia korában alapított Szent István Rend esztétikailag és értékében rontott változata. A Népszabadság által megszólaltatott művészettörténész úgy véli, hogy az 1991-ben létrehozott Magyar Köztársasági Érdemrend egy "gyenge neobarokk alkotás".

A legmagasabb állami kitüntetéssel más bajok is vannak, mivel annak fokozatai a társadalom számára áttekinthetetlenek, mégsem elégítik ki az igényeket. Az albizottság ezért javasolja: az érdemrend kapjon új, polgári formát, a fokozatok rendszere legyen egyszerűbb. Egyúttal szeretnék elérni azt is, hogy legmagasabb állami kitüntetésként - annak rendi jellege nélkül - támasszák fel az 1764-ben kreált Szent István Rendet.

Az albizottság, a Népszabadság értesülései szerint, a régebbi kitüntetések viselési rendjét is szabályozni kívánja. Ez nehéz feladatnak ígérkezik, mivel 1990 előtt is sokan kaptak valós teljesítményekért díjat, amelyet az önkényuralmi jelképekről szóló törvény miatt nem hordhatnak. Ez komoly társadalmi-etikai kérdéseket vethet fel - írja a Népszabadság.