Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Márciusig is eltarthat az iraki kivonulás

2004.11.16. 16:11
Az Irakban tartózkodó magyar katonák mandátuma december 31-én jár le, a 300 fős magyar kontingens teljes kivonulása azonban több hetet, akár két hónapot is igénybe vehet. Juhász Ferenc szerint ebben a helyzetben nehéz arra kérni a katonai partnereket, hogy ne a választások előkészítésével foglalkozzanak, hanem inkább a magyar katonák távozását biztosítsák.
Márciusig is eltarthat az Irakban szolgáló 300 fős magyar kontingens teljes hazatelepülése, tudta meg az Index. A hazautazást nehezíti, hogy Magyarországnak nincs olyan szállítóeszköze, amellyel megoldható lenne a kivonulás. A honvédelmi miniszter arra emlékeztetett, hogy a kitelepülés is két hónapig tartott.

A költségek
Bocskai István, a honvédelmi tárca kommunikációs főigazgató helyettese elmondta, mintegy 1 milliárd forintba kerül a hazatelepülés. A kitelepülés, és az eddigi iraki szerepvállalás összesen 10 milliárd forintba került.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kedden közölte, valamennyi partnerüket tájékoztatják a hétfői parlamenti döntésről, azaz arról, hogy nem hosszabbították meg három hónappal az iraki magyar szállítókontingens december 31-én lejáró mandátumát. Elmondta, amikor Magyarország szerepet vállalt Irakban, akkor abban állapodtak meg a többi nemzettel, hogy Magyarország egy hónnappal kivonulása előtt bejelenti, ha abbahagyja a missziót. Ez az "egyhónapos felmondási" idő most kezdődik, tette hozzá a miniszter.

Nem számít a hazautazás időtartama

Washington és Varsó csalódott
Az Egyesült Államok hálás Magyarországnak az eddigi iraki segítségért, ám csalódott amiatt, hogy az Országgyűlés nem hosszabbította meg a magyar szállítóalakulat mandátumát. Washington ugyanakkor üdvözli, hogy a kormány más módot keres az iraki stabilizálás támogatására. A lengyel nemzetvédelmi miniszter úgy vélte, komoly problémát jelent a lengyel parancsnokság alatt Irakban állomásozó hatezer fős nemzetközi kontingensnek, hogy hazahívják a 300 magyar katonát. Jerzy Szmadzinski közölte: a lengyel katonai parancsnokok azon lesznek, hogy az amerikai parancsnoksággal együtt megoldást találjanak a helyzetre.
Elmondta, a következő egy hónapban a katonák végzik a feladatukat, és közben itthon megkezdődik a hazatérés feladatainak megszervezése. A vezérkar vizsgálja azokat a lehetőségeket, hogy miként lehet gyorsan és biztonságosan hazahozni a katonákat. Arra törekszenek, hogy ne maradjon sok magyar katona és eszköz a következő év elejére Irakban.

A miniszter értelmezése szerint az iraki szerepvállalásról szóló parlamenti határozatban az szerepel, hogy a feladatot december 31-ig látják el a magyar katonák és a feladat végrehajtásába nem számít bele a ki- és hazautazás időtartama.

Juhász szavai szerint "egy ilyen szituációban, amikor mindenki marad, csak mi jövünk haza" nehéz arra kérni a katonai partnereket, hogy ne a választások előkészítésével foglalkozzanak, hanem inkább a magyar katonák kijövetelét biztosítsák.

A kitelepülés is két hónapig tartott

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar katonák kitelepülése két hónapig tartott, a spanyol katonák kivonása Irakból pedig hat hetet vett igénybe, úgy, hogy saját szállító repülőgéppel és hajóval is rendelkeznek.

Juhász Ferenc megismételte: hazafiatlannak tartja, hogy az ellenzéki pártok hétfőn nemmel szavaztak az iraki mandátum meghosszabbítására. Mint mondta, a 17 NATO tagállam közül 16 Irakban marad a januári választások idejére.

Vissza Irakba?
Magyarország tárgyal a NATO-val arról, hogy a mostani iraki koalíciós kontingensnél kisebb, nem harcoló, hanem felkészítő-kiképző egységet küldjön Irakba, közölte Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádióban, kedden reggel sugárzott interjújában. "A NATO arra készül, hogy kiképzőközpontot hoz létre, amelynek az a dolga, hogy a demokratikus iraki rendfenntartó biztonsági erőket képezze ki. Mi is konzultálunk, a mostani koalíciós kontingensnél kisebb, nem harcoló (...), hanem felkészítő-kiképző egység" Irakba küldéréről, mondta a miniszterelnök.