Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kivonult, visszajött, majd ismét kivonult a Fidesz és az MDF

2002.12.17. 17:08
A teljes ellenzék kivonult az Országgyűlés keddi üléséről. A Fidesz és az MDF képviselői Bárándy Péter beszólása miatt hagyta ott a határozathozatalok alatt a termet, majd visszajött, aztán ismét távozott. A kivonulás előtt azonban még nagytöbbséggel elfogadták a hosszú egyeztetésekkel kialkudott EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást. Négyen véletlenül nemmel szavaztak az alkotmánymódosításra.
A délelőtti bekiabálások után kora délután ismét botrányba fulladt a parlament plenáris ülése.

Szakmai kompetencia helyett

Az ellenzék egésze kivonult Bárándy Péter beszédét követően. Az igazságügyi miniszter a Btk. kábítószer-fogyasztásra és terjesztésre vonatkozó részének szavazása előtt arról beszélt, hogy az új, az ENSZ által is deklarált elveket figyelembe vevő szabályozással a zéró tolerancia helyett Európa felé indulunk el. Az ellenzék Bárándy beszédének azt a részét kifogásolta, amelyben a miniszter egyes képviselőknek - utalva egy fideszes honatya korábbi megjegyzésére - azt tanácsolta, hogy képviselőség helyett válasszák inkább eredeti foglalkozásukat. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ez a megnyilvánulás olyan mértékű felháborodást váltott ki az ellenzék körében, hogy a két párt az ülésterem elhagyására kényszerült. Répássy szerint a miniszter ezzel a kijelentésével szakmai kompetenciájukat vonta kétségbe.

Bocsánatkérés helyett

Rövid szünet után az ellenzékkel ismét kiegészült Ház előtt Áder János fideszes frakcióvezető ügyrendi javaslatban szólította fel Bárándy Pétert a bocsánatkérésre. Áder szerint ami kedden történt a parlamentben, az példátlan az elmúlt 12 év történetében. A frakcióvezető szerint ilyen sértő és személyeskedő hangvételt nem engedett meg senki. A politikus szerint különösen elfogadhatatlan, hogy egy olyan kormány igazságügyi miniszterétől, amelynek belügyminiszterét egy nappal korábban marasztalta el az Alkotmánybíróság. Mindezért - jelentette be Áder - a Fidesz azt követeli, hogy Bárándy kövesse meg a T. Házat, ellenkező esetben a Fidesz nem vesz részt tovább a plenáris ülés keddi munkájában.

Szavazás helyett

Mandur László, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint a javaslat a házszabály szerint értelmezhetetlen volt, ezért nem bocsátotta szavazásra. Ezzel egyetértett Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője is, aki szerint mióta Kövér László miniszterként szót kaphatott a Házban, ott már semmi sem példátlan. Kuncze a már távozóban lévő ellenzéki képviselőktől még azt kérdezte: visszavonják-e ezer módosító indítványukat, mert így azokról a kormánypártiaknak kell szavazgatniuk órákon át, miközben a Fidesz és az MDF képviselői vásárolni mennek.

Fegyelmezetlenség, nem más

Bárándy Péter szavai szerint az ellenzék keddi kivonulása az Országgyűlés ülésterméből fegyelmezetlenség volt és nem más. Az igazságügy-miniszter ezt azzal kapcsolatban mondta az MTI-nek, hogy az ellenzéki képviselők kivonultak a parlament üléséről azt követően, hogy Bárándy Péter a Btk.-módosításhoz érkezett képviselői indítványok határozathozatala előtt elmondta zárszavát.

Azt gondolom, hogy arra reagálni kell, ha képviselők valótlanságokat állítanak annak a törvénynek a tárgyában, amelynek a zárszavát a miniszter mondja el, és természetesen megfelelő módon arra is reagálni kell, ha személyeskedő volt egy-egy képviselő, ahogy ez történt - jegyezte meg Bárándy Péter. Hozzátette: helyesnek tartja azt is, hogy azokat a képviselőket, akik "valótlanságokat állítottak levélben és ezzel félrevezettek egyébként nyilvánvalóan jóhiszemű egyházi személyeket, pedagógusokat és szülőket, név szerint megjelölje", ugyanúgy, mint azt a képviselőt, aki csupán személyeskedett.

Fegyveres csapatok helyett

A képviselők a botrány előtt elsöprő többséggel fogadták el viszont az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást. Mint emlékezetes, a módosítást hosszas egyeztetési folyamat előzte meg. A T. Ház elfogadta az afganisztáni magyar katonai kontingensről szóló előterjesztést is: eszerint fegyveres egység nem, csupán 50 fős orvoscsoport utazhat a békefenntartó erőkkel a ázsiai országba.

Véletlenül nemmel voksolók

Két MSZP-s képviselő - Hajdu László és Juhász Ferenc -, valamint Kuncze Gábor (SZDSZ) és Kerényi János (Fidesz) szavazott nemmel az európai uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás határozathozatalakor, kedden a parlamentben. Az MTI érdeklődésére valamennyien azt mondták, hogy az "igen" helyett véletlenül nyomták meg a "nem" gombot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!