Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tizenötmillióra perelnek a kizárt ötök

2004.09.14. 16:15
Öt volt MDF-es képviselő ügyvédje el szeretné érni, hogy valótlannak nyilvánítsák Herényi Károly bejelentését a frakcióból való kizárásukról. A parlament ügyrendi bizottsága szeptember 6-án elfogadta a frakcióvezető bejelentését az ötök kizárásáról.
Az Országgyűlést, az Országgyűlés Hivatalát és Herényi Károly frakcióvezetőt perli az MDF-ből kizárt öt független képviselő az eredeti állapot helyreállításáért, és 15 millió forint nem vagyoni kártérítésre, mondta Varga István, a felperesek meghatalmazott ügyvédje az MTI-nek kedden.
A képviselők kizárásáról bővebben>>>

A felperesek az MDF frakcióból kizárt képviselők, Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András, Font Sándor és Szászfalvi László, az alperesek az Országgyűlés, az Országgyűlés Hivatala és Herényi Károly frakcióvezető. A per tárgya a jó hírnév megsértésének, valamint nem vagyoni kártérítésnek a megállapítása.

Jelentős anyagi hátrány

A keresetlevél szerint a felperesek - egyebek mellett - azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, állapítsa meg, hogy valótlan a harmadrendű alperes Herényi Károly azon bejelentése, mely szerint kizárás miatt 2004. szeptember 2-ától Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András, Font Sándor és Szászfalvi László nem tagjai az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának.

A keresetlevél tartalmazza azt is, hogy a bíróság tiltsa el az alpereseket a további jogsértésektől, és kötelezze őket az országos médiumokon keresztül megfelelő elégtételre, tehát arra: nyilvánítsák ki, hogy a kizárás jogellenes volt.

Keresetlevelükben szerepel, hogy egyetemlegesen kötelezze a bíróság az alpereseket 15 millió forint nem vagyoni kár megtérítésére. Független képviselőként jelentős anyagi hátrány éri a politikusokat.

Az MDF legújabb válsága

A Lakitelek munkacsoportot, amelynek a kizártak is tagjai voltak, az európai parlamenti választás után hozta létre a 22 tagú frakcióból 13 MDF-es képviselő. A munkacsoport a legutóbbi frakcióülésen leszavazta, hogy Dávid Ibolya pártelnök elmondja napirend előtti felszólalását, helyette Horváth Balázs szólalt fel a parlamentben.

A Lakitelek munkacsoport augusztus közepén Dabason lemondásra szólította fel Dávid Ibolyát, az MDF elnökét. Nyilatkozatuk szerint "bizalmi válság alakult ki a Magyar Demokrata Fórumban, mert Dávid Ibolya vezetői stílusát sokan kifogásolják, és a pártelnököt megosztó személyiségnek tartják". A parlament ügyrendi bizottságának szeptember 6-i ülése elfogadta Herényi Károly frakcióvezető bejelentését arról, hogy az öt képviselőt kizárták a frakcióból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!