Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Kis János: Elkerülhetetlen a bizalmi szavazás

2006.10.02. 07:36
Az SZDSZ egykori elnöke, Kis János filozófus szerint a kormánykoalíció egyetlen hiteles minisztere Molnár Lajos, a többiek hatalma a kancellárián összpontosul. Ha Gyurcsány nem szavaztat magának bizalmat a parlamentben, bármi is legyen a kimenetele, veszélybe kerülnek a demokratikus értékek. Ha nem ő marad a kormányfő, akkor az ország érdekében nagyon gyorsan kell a helyére találni valakit.

Kis János filozófus, az SZDSZ egykori elnöke, aki 2002-ben végül a pártból is kilépett, terjedelmes publicisztikával köszöntötte Sólyom László vasárnapi, „drámai hangú” beszédét a Magyar Hírlapban, konklúzióként pedig levezette, hogy a demokrácia védelmében bizalmi szavazást kell tartani a parlamentben. Pontosnak ítélte a köztársasági elnök értékítéletét, igazat adott neki abban is, hogy „az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése rég nem tapasztalt erkölcsi sokkot okozott Magyarországon”, ami nem kizárólag az ellenzék szavazótáborára igaz, hanem akár az MSZP vagy az SZDSZ eltökélt híveire is. Megkérdőjelezte a koalíciós pártok túlzott magabiztosságát, hiszen mint írja, „ha a koalíció nem érzékeli a miniszterelnök erkölcsi helyzetének megingását, képtelenné válhat a kormányzásra”.


Kis János
Kis János elítéli, hogy Gyurcsány Ferenc a magyar gazdaság rövid távú stabilitását kockára tette, és ezzel ráadásul tisztában is volt. Szerinte „az államfő megszólalása után nem kerülhető el, hogy a miniszterelnök fölvesse a bizalmi kérdést a parlamentben”. Ha a kormánypártok megvonják tőle a bizalmat, akkor gyorsan kell a helyére új jelöltet találni, mert a gazdaság nem viselné el a politikai bizonytalanságot. A másik lehetőség, hogy mégis megszavazzák neki a bizalmat, azzal kell hogy együtt járjon, hogy Gyurcsány államférfiként „rálát cselekedeteinek aggályos voltára”, valamint „ki kell mondania, hogy átgondolta és sajnálja a történteket”, várná el Kis János a miniszterelnöktől.

A megerősítés szerinte ezután is feltételes marad, egyes dolgok nem ismétlődhetnek meg, a választók számára pedig garanciákat kell nyújtani. Veres János pénzügyminisztersége szerinte pont ellentmond a hazugsággal és trükközéssel való szakításnak, helyette Kis János egy fajsúlyos pénzügyi szakembert látna szívesen a bársonyszékben, aki képes ellentmondani Gyurcsánynak. Molnár Lajoson kívül egyébként egyik miniszter személyével sem elégedett, csak neki van ”önálló arca, önálló felelősséggel”. A kormány többi miniszterének tényleges hatalma a kancellárián összpontosul, a diszfunkciót talán az augusztus 20-i vihar körüli események bizonyítják legjobban, úgy véli a továbbiakban igazán felelősséget kéne vállalniuk a parlament előtt.

A filozófus hiányolja Medgyessy-kormány idején tervbe vett etikai kódex létrejöttét, amit kifejezetten erkölcsi kérdésekre kéne kihegyezni. Kis János úgy véli, a demokrácia védelme a tét, amire Orbán Viktor személye nem garancia, de bizalom nélkül a jelenlegi koalíció sem az.  • Vennék
  • Hírek