Géza
-11 °C
-4 °C

Fidesz-SZDSZ egyetértés a kisebb parlamentről

2005.06.14. 21:59
Négypárti egyeztetést javasolt az SZDSZ a parlament létszámának radikális csökkentéséről. A képviselők ideális száma kétszáz-kétszázötven lenne, amit 2010-re akarnak elérni. Az MDF és az MSZP részt vesz a megbeszéléseken, a Fidesz üdvözölte az ötletet.

Négypárti egyeztetést javasol az SZDSZ a parlamenti pártoknál az Országgyűlés létszámának csökkentéséről, a választójogi törvény módosításáról, közölte Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő kedden. Az egyeztetések várhatóan a jövő héten kezdődnek el.

Orbán Viktor Fidesz-elnök üdvözölte az ötletet, az MDF és az MSZP részt akar venni az egyeztetésen.

Az SZDSZ elképzelései szerint az új rendszer csak 2010-től lépne életbe, hogy a téma ne legyen kampányelem, és hogy az ügyet függetleníteni lehessen a pártok aktuálpolitikai érdekeitől.

Fodor szerint pártja kétszáz-kétszázötven fős parlamenti létszámot tudna elképzelni, és megtartaná a pártlistákat és az egyéni választókerületeket egyaránt alkalmazó rendszert.

Orbán: Bingó

"Bingó" - reagált Orbán Viktor Fidesz-elnök a felvetésre a keddi pártelnökségi ülés után. Amikor Medgyessy Péter volt miniszterelnök felvetette közjogi javaslatait, akkor a Fidesz támogatta a kisebb parlamentről szóló elképzelést, sőt be is nyújtott a Ház elé egy erről szóló javaslatot, emlékeztetett Orbán. Ez a javaslat azonban néhány bizottsági, négypárti tárgyalás után "hamvába holt" - tette hozzá.

A pártelnök szerint ez jó javaslat, és örülnek neki, hogy most más "sarkokból, de ugyanaz a szél fúj". A Fidesz annak örülne, ha a tárgyalások Végén kétszáz körüli képviselőszámban tudnának megállapodni; a párt egyébként szívesen részt vesz az egyeztetésen.

Az MSZP és az MDF is kész egyeztetni

Az MSZP részt vesz az egyeztetésen, a pártnak már többször volt hasonló kezdeményezése, mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szintén jelezte, hogy pártja kész az egyeztetésre.