Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Kóka önálló SZDSZ-t akar

2008.05.21. 21:42
Egy önálló, független, saját jogán politizálni képes liberális, piacpárti és antipopulista pártot szeretne vezetni a jövőben Kóka János. A szabad demokraták elnöke Szombathelyen úgy vélte: könnyen lehet, hogy a politika ősszel már egy szakértői kormányról fog szólni.

Az SZDSZ tisztújításának legfontosabb stratégiai kérdése, hogy egy önálló, független, saját jogán politizálni képes SZDSZ-t építünk, mondta Kóka János Szombathelyen. Véleménye szerint önálló liberális pártra van szükség ahhoz, hogy egy "piacpárti, értékelvű és antipopulista" politika tartós és erős parlamenti képviseletet nyerjen Magyarországon.

Az SZDSZ elnökválasztására készülő politikus azt mondta: a vetélytársa, Fodor Gábor által kínált alternatíva leglényegesebb eleme, hogy az SZDSZ minél hamarabb menjen vissza a szocialisták mellé egy koalícióba.

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője Kecskeméten az ország álló három irányt lvázolt fel: a kisebbségi kormányzást, az előrehozott választásokat, vagy egy új kormányprogramot és egy új MSZP-SZDSZ koalíciót. Fodor azt mondta, nem akar preferenciát felállítani, de megvan a véleménye arról, hogy az országnak melyik a jobb és melyik kevésbé jó a három lehetőség közül.

"Tízéves közös kormányzás után a szocialistákkal kiderült, hogy a koalíció rosszabbul teljesített, mint amire a két párt külön-külön képes lenne. Egy koalícióba mindenáron visszakéredzkedő SZDSZ 2010-ben már nem a saját jogán, hanem az MSZP listáján juthatna be a parlamentbe" - fejtette ki. Hozzátette: a liberális szavazók döntő többsége ezt az opciót elutasítja.

Kóka János a sajtótájékoztatón szólt a kisebbségi kormányzás jövőjéről is, leszögezve, hogy a felelősség első sorban a szocialistáké. "Azt azonban látni lehet, hogy a gazdasági élet szereplői közül egyre többen vetik fel egy szakértői kormányzás lehetőségét. Könnyen lehet, hogy a politika ősszel már erről az opcióról szól majd" - mondta.

Hozzáfűzte: egy szakértői kormány, Magyarország bajainak orvoslására alkalmas programmal, jó eséllyel szerezheti meg magának a liberális frakció támogatását is.

"A szabad demokraták programja szerint három év alatt mintegy ezer milliárd forintos adócsökkentésre, és az ezt megalapozó állami költségcsökkentésre van szükség ahhoz, hogy 2009-től 20 százalékos, 2010-től pedig 18 százalékos egykulcsos adórendszert lehessen bevezetni" - mondta Kóka János.

Ha egy olyan költségvetést terjeszt elő a kormány, amely alkalmas Magyarország bajainak orvoslására, amely képes csökkenő adóterhelés és csökkenő állami költségek mellett tervezni, az SZDSZ számára nyitva lesz a lehetőség, hogy megfontolja a költségvetés elfogadását, mondta.

A liberális párt Vas megyei választmánya ellenszavazat nélkül jelölte Kóka Jánost az SZDSZ elnökének - közölte Német Kálmán, az SZDSZ megye szervezetének elnöke.  • Vennék
  • Hírek