Konstantin
12 °C
26 °C

Kóka: Kiket akar eltörölni a Fidesz?

2008.03.06. 13:59
Adjon világos választ a Fidesz arra, hogy egy transzparensen kikre gondol, amikor azt mondja, hogy március 9-én "eltöröljük őket" - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke Veszprémben. Szerinte a Fidesznek el kell határolódnia a március 9-re kormányellenes tüntetésre készülő szélsőségesektől. Kóka leszögezte: a kormány eleget tesz a nép akaratának és folytatja munkáját.

Kóka János egy transzparensre utalt, amelyet Veszprémbe érkeztekor látott a város legforgalmasabb útja fölött kifeszítve, és amelyen ez állt: apró, szinte olvashatatlan betűkkel vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, majd hatalmas betűkkel "Igen, eltöröljük őket!"

A pártelnök rámutatott: az "eltöröljük őket" szöveg a magyar nyelv szabályai szerint félreérthetetlen, hiszen "az őket kifejezés személyekre és nem fogalmakra vagy tárgyakra vonatkozik". Úgy tűnik ez a Fidesz kampányzáró szlogenje - jegyezte meg a pártelnök.

Azért fontos, hogy nagyon világosan mondja el a Fidesz az álláspontját "március 9-e általa képzelt kimenetelével kapcsolatosan, mert látunk egy nagyon komoly veszélyt: Budapesten szélsőjobboldali szervezetek arra biztatnak, hogy március 9-én este gyűljenek össze mindazok, akik felhatalmazva érzik magukat arra, hogy a kormányt elkergessék" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

"Szeretném, ha a Fidesz vezetője kiállna a kampány végén, és magyarázatot adna arra, hogy március 9-én ismét lángba szeretné-e borítani Budapest és a nagyvárosaink utcáit" - mondta a kormánypárti politikus. Szerinte a Fidesznek egyértelművé kellene tennie, hogy elhatárolódik azoktól a szélsőjobboldali megnyilvánulásoktól, amelyek március 9-re kormányellenes tüntetésként szerveződnek.

Hozzátette: "szeretném egyértelművé tenni, hogy az alkotmány és a népszavazást kiírók szándéka szerint szó nincs semmiféle személyi változásról a kormány összetételében". A kormány folytatja a munkáját, és eleget tesz a nép akaratának; akként cselekszik, ahogy azt a népszavazás rendeli - mondta a liberális párt elnöke.