Mátyás
-6 °C
1 °C

Még szerdán is tárgyalnak a kormány átalakításáról

2004.08.17. 21:33
Kedd este, az MSZP és az SZDSZ vezetőinek egyeteztetésén már részben eldőlt, hogy miként alakítja át kormányát Medgyessy Péter, a részleteket azonban csak szerdán, a párttestületek jóváhagyását követően jelentik be.
A kormányátalakításról egyeztetett kedd este Budapesten az MSZP és az SZDSZ több vezető politikusa a miniszterelnökkel, aki szerdán ismerteti a tárgyalás eredményét, addig egyik résztvevő sem.

Kovács László MSZP-elnök és Szent Iványi István SZDSZ-es politikus azt azért elmondta az MTI-nek, a kérdések nagy részében kialakult az egyetértés, mindössze egy-két, bár kétségkívül fontos kérdés maradt nyitva.

A találkozón Medgyessy Péter miniszterelnök mellett az MSZP részéről Kovács László, Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter vett részt. Az SZDSZ-t Kuncze Gábor elnök-frakcióvezető, valamint Magyar Bálint, Szent-Iványi István és Horn Gábor ügyvivők képviselték.

A kialakult egyetértésről, csakúgy, mint a nyitva maradt kérdésekről szerdán az MSZP elnöksége és frakciója, illetve az SZDSZ ügyvivői testülete és parlamenti képviselőcsoportja is tárgyal - közölte Kovács László, hozzátéve, hogy ezeken a megbeszéléseken a miniszterelnök is részt vesz. A döntést ezután jelenti be Medgyessy Péter.

Valószínűtlen a szakítás

Az SZDSZ továbbra is
ragaszkodik minisztereihez
"Mi kitartunk az álláspontunk mellett (...), hogy nem látjuk indokát egyetlen egy SZDSZ-es miniszter elmozdításának sem, vagy bármiféle, SZDSZ-es tárcákat érintő átalakításoknak" - mondta Horn Gábor, a párt ügyvivője.

Mint mondta, ha kormányzati struktúrát érintő döntés születik, ahhoz az SZDSZ országgyűlési frakciójának jóváhagyása szükséges, míg ha csak személycserékre kerül sor, akkor elegendő az ügyvivő testület (üt) döntése.

"A személycserék döntő többsége államtitkári szintű lesz, de néhány miniszteri posztot is érinthet" - jelentette ki Kovács László még a kedd esti tárgyalás előtt.

Kovács László akkor azt közölte, az átalakítás érinthet SZDSZ vezette tárcát, de ebben még nem alakult ki végleges álláspont. "Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy a koalíciós egyeztetés akár a szakításig is elmehet" - mondta az MSZP elnöke.

Létrejöhet a fejlesztési tárca

Az MSZP elnöke szerint egyetértés van abban, a kormány szerkezetét úgy kell módosítani, hogy működése hatékonyabb legyen és biztosítsa a kormányprogram megvalósítását. A pártelnök megerősítette, hogy két területnek, a fejlesztésnek és az esélyteremtésnek, esélykiegyenlítésnek az eddiginél nagyobb figyelmet kell kapnia. "Mindkettőre igaz, hogy működhet tárca nélküli miniszter vezetésével is, de az sem kizárt, hogy létrejön egy új minisztérium, mégpedig a fejlesztési tárca" - fűzte hozzá Kovács László.

A nyár témája volt volt a kormányátalakítás

Medgyessy Péter a nyár elején vetette fel, hogy augusztus végén átalakítja kormányát. Azóta számos sajtóértesülés látott napvilágot, és mostanra sűrűsödtek a politikai egyeztetések is. Konkrétumok egyelőre nem ismertek. Az SZDSZ-es tárcákkal kapcsolatban annyi tudható, hogy a szabad demokraták ragaszkodnak mind a négy miniszterükhöz, a szocialisták pedig éppen Csillag István gazdasági minisztert szeretnék lecserélni. A kedd esti egyeztetés egyik sarokpontja éppen Csillag sorsa lehet. Medgyessy Péter kedden délután az MSZP frakcióelnökségével tárgyalt dolgozószobájában. Az erről kiszivárgott hírek szerint Gyurcsány Ferenc sportminiszter menesztése eldőlt.

A gyermek, ifjúsági és sporttárca vezetője, Gyurcsány Ferenc augusztus elsején ajánlotta fel lemondását Medgyessy Péternek, aki közölte, augusztus végéig gondolkodik a kérdésen. A pályáját november 1-től energiapolitikáért felelős EU-biztosként folytató Kovács László biztosan távozik a Külügyminisztérium éléről, ám utódjáról valószínűleg csak októberben döntenek.