Konrád
8 °C
26 °C

Kövér pert nyert Juszt Lászlóval szemben

2004.02.17. 16:16
Jogerősen személyiségi jogi pert nyert Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke Juszt László újságíróval szemben kedden a Fővárosi bíróságon. A bíróság döntésével helyben hagyta az ügyben tavaly márciusban első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) ítéletét, amely elmarasztalta Juszt Lászlót Kövér László jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogának megsértése miatt.
A BKKB ítélete szerint Juszt László 2002. október 28-án a Népszavában publikált, "A megbékélés napja" című cikkében azt a sértő kijelentést használta, hogy Kövér László "zsidózott" az 1956-os események ünnepi megemlékezésén.

Orbán is beperelte Jusztot

A helyben hagyott elsőfokú ítélet szerint Juszt László köteles a Népszavában nyilatkozatot közzétenni, amelyben elismeri, hogy megsértette Kövér László jó hírnévhez, becsülethez és emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát, és emiatt elnézést kér.

A kifogásolt cikkben leírtak miatt Orbán Viktor volt miniszterelnök is pert indított az újságíró ellen. A volt kormányfő által indított eljárásban múlt év december 4-én hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Bíróság, amely szerint Juszt László megsértette a volt miniszterelnök személyiségi jogait.

Juszt László írásában ugyanis többek között úgy fogalmazott: "ennyi butaságot, tisztességtelenséget rég hallottam egy nap alatt magukat felelős politikusoknak tekintő férfiúktól. Az, hogy Orbán és Kövér zsidózik egy-egy kiadósat, hogy még mindig nem látták be: nem az utca a politika tere, nem lep meg".