Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Keller nem szereti, ha leüvegszeműzik

2003.05.30. 18:34
Keller László közpénzügyi államtitkár levélben kérte meg Áder Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy szüleire tekintettel ne nevezze őt "vitéz üvegszemű Keller László"-nak. Áder János válaszlevelében kiállt a politikai diskurzus évődőn csipkelődő mikszáthi hagyományai mellett. A levélváltást alant olvasható.
Keller László levele

Dr. Áder János úr
Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Sajnálattal olvastam a FIDESZ hétvégi rendezvényéről tudósító Magyar Nemzet hasábjain, hogy személyem ismét felkeltette az érdeklődését. A napilap szerint: "vitéz üvegszemű Keller László_" jelzővel illetett ismét sokadszor.
Frakcióvezető Úr!
A hétvégi megszólalása után úgy döntöttem, hogy szakítok eddigi gyakorlatommal. Eddig sohasem szólaltam meg akkor, amikor személyemmel kapcsolatban megjegyzésekkel illetett. Most úgy döntöttem, megkérem arra fejezze be velem szemben az ostoba, személyeskedő hangvételű megjegyzéseit. Nem azt kérem, hogy ne kritizálja tevékenységemet, ne mondja el munkámmal kapcsolatos véleményét, hanem azt, hogy ezt úgy tegye, hogy méltó legyen egy olyan emberhez, aki négy éven keresztül a Magyar Köztársaság közjogi méltósága volt, s aki ezt követően is felelős parlamenti tisztséget tölt be.
Ön az üvegszemű jelzőt kifejezetten negatív értelemben, elítélően alkalmazza. Talán képes Ön is elgondolkodni azon, hogy számos, nehéz sorsú embert sért meg akkor, amikor a saját tábora számára jól hangzó poénnal próbál lejáratni engem. Kérem, ne tegye - nem miattam, mások sorsára legyen tekintettel.
Van egy másik érvem is: az országgyűlési üléseket bizonyára az Ön családja is lehetőségeihez képest figyelemmel kíséri. Ez az én esetemben is így van. Nyugdíjas szüleim rendszeresen nézik a televízió közvetítéseit az országgyűlés üléseiről. Mindketten nehéz munkával töltötték életüket, az ún. nagypolitikától távol. Olyan értékrend szerint éltek, amelytől idegen a nagy nyilvánosság előtti személyeskedés, mások nehéz sorsának kivetítése arra, aki nem szimpatikus számunkra.
Tisztelettel kérem Önt, válassza emberibb módját a kritikának. Tisztában vagyok azzal, hogy tevékenységem, a közélet tisztasága iránti elkötelezettségem nehéz helyzetet teremtett az Ön által vezetett politikai erő számára. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Ön az Országgyűlés elnökeként nem láthatta azt az ellentmondásos helyzetet, mely Orbán Viktor kormányzása alatt a közpénzek, közvagyon felhasználását jellemezte. Amennyiben kész alkalmat találni arra, hogy tapasztalataimat megosszam Önnel, én ezt szívesen teszem. Talán egy ilyen tényfeltáró beszélgetés Ön számára is világossá teszi mindazt, amit én kifogásolok az előző kormány tevékenységében. Kérem, vegye a bátorságot és beszélgessünk el tapasztalataimról.
Tisztelt Frakcióvezető Úr!
Köszönöm, hogy végigolvasta levelem, és bízom abban, hogy kérésem meghallgatásra talál. Előre is köszönöm, ha készséget mutat az általam felajánlott beszélgetésre. Minden jót kívánok Önnek.
Budapest, 2003. május 20.
Tisztelettel:
Keller László
országgyűlési képviselő

Áder János válaszlevele

Tisztelt Államtitkár úr!
Sajnálom, hogy Ön, "a polgári baloldal ároktemető nemzeti közép kormányának" jeles képviselője, kíméletlenül elutasítja a politikai diskurzus évődőn csipkelődő mikszáthi hagyományainak létjogosultságát napjainkban. Pedig a humorérzék legkifinomultabb módja az, ha az ember önmagán is képes nevetni. A nevetés a szeretet forrása, lévén közelebb hozza egymáshoz az embereket, és képes arra is, hogy Önmagunkról is pontosabb képet alkothassunk.
Államtitkár úr!
Bizonyára nem okoz Önnek meglepetést, hogy Önön kívül szerte e hazában másoknak is vannak nyugdíjas szülei, köztük azoknak, akiket Ön és az Ön pártja éveken át minden alapot nélkülözően sározott be, és próbál meg mind a mai napig lelki és egzisztenciális értelemben tönkre tenni. És itt engedje meg, hogy ne magunkról, politikusokról beszéljek első sorban - hiszen biztosan Ön is egyetért velem, hogy nekünk, közszereplőknek többet kell elviselnünk -, hanem azokról az ártatlan, munkájukat végző, tehetséges és jóravaló emberekről, akik sohasem vállaltak politikai szerepet, akiket jogállamunk nagyobb dicsőségére mégis politikai okokból és politikai megrendelésre kezdett el üldözni az Ön által is képviselt szocialista politikai gépezet.
Bizonyára azzal sem okozok az Ön számára meglepetést, ha tájékoztatom, hogy sokan gondoskodtak arról, hogy szükség esetén az Ön által vezetett vizsgálatok gyakorlatának minden egyes részletét hiteles dokumentáció formájában őrizhesse meg az Ön tevékenységének mérlegét megvonó emlékezet.
Mindazonáltal őszintén bízom benne, hogy az Ön közismert találékonysága segítségemre lesz abban, hogy a szocialista kormány nem mondvacsinált, hanem tényleges korrupciós ügyei feletti sorozatos szemhunyását esetleg más, Önnek jobban tetsző, de hasonlóan kifejező és pontos jelzővel lehessen illetni.
Várva szíves javaslatait e tárgyban, és megértve fokozódó nyugtalanságát a sorra elvesztett perek, illetve az Ön személyét érintő, legutóbbi elítélő bírói ítélet miatt, kérem tevékenységével adjon módot arra, hogy az embereknek megváltozhasson az Önről alkotott, mindinkább megcsontosodó véleménye. Mindenek előtt a nagy nyilvánosság előtti bocsánatkérésekkel és a szocialista megrendelésre gyártottak helyett a valódi korrupciós ügyletek feltárásában mutatott kíméletlen ügybuzgalmával tehetne a legtöbbet azért, hogy Ön helyett az válhasson nevetségessé, aki az Ön tevékenysége kapcsán, a véleménynyilvánítás elidegeníthetetlen emberi és polgári szabadságjogával élve úgy fogalmaz, vajon miért nem lát a mindenkinek szemet szúró sorozatos szocialista korrupciós ügyekben semmi kivetnivalót Vitéz Üvegszemű Keller László feljelentésügyi államtitkár?
Budapest, 2003. május 28.
Tisztelettel:
Áder János