Viola
-6 °C
-2 °C

A műkereskedők megütköztek Klapka aukcióján

2000.11.30. 15:56
A Magyar Műkereskedők Szövetsége határozottan elítéli, hogy a Klapka Csarnok szombati aukcióján több vitatott eredetű műtárgyat árvereznek el. Mit arról az Index hírt adott, a Szépművészeti Múzeum szakértői három festmény kapcsán állítják, hogy azok nem, vagy nem biztosan a katalógusban feltüntetett művész alkotásai. A nagyobb aukciósházak vezetői nem kommentálják az esetet.
Nagyházi Csaba, a Nagyházi Aukciósház vezetője, a Műkereskedők Szövetségének elnöke, az üggyel kapcsolatban az Indexnek elmondta: nem örül a történteknek, mert a vitatott árverés az egész szakma hitelét rontja, de szerinte ,,különbséget kell tenni a különböző házak között".

,,Mindenkivel előfordulhat azonban, hogy a gondos vizsgálatok ellenére is ,,csapdába esik", és hamis vagy bizonytalan eredetű képet ad el. "Ennek elkerülése érdekében minél több saját és külső szakértővel egyeztetni kell a szakmai véleményt." - tette hozzá.

A Szövetség elhatárolódik

Az aukciósház vezetője elmondta, hogy annak idején a Polgár Galériában árverésre bocsátott, bizonytalan eredetű Murillo-festmény kapcsán a szövetség már ki akart adni egy nyilatkozatot, melyben az aláírók elhatárolódnak az ilyen esetektől, de végül nem volt teljes egyetértés a galériák között, így a közlemény nem jelent meg. Mint megtudtuk, az elnök a szombati árverés kapcsán már szeretné kiadni a nyilatkozatot.

300 ezer tízmillió helyett?

Nagyházi, a Szépművészeti Múzeum szakértőjéhez hasonlóan abszurdnak nevezte, hogy a Klapka Csarnok katalógusában foglaltak szerint a ház nem vállal felelősséget a képek eredetéért. Mint mondta, a hatályos törvények szerint a kereskedő vonható felelősségre, ha a kép nem felel meg a katalógusban közölt adatoknak. Nagyházi szerint a vitatott Beerstraten-képet le kéne venni az aukció listájáról, vagy körülbelül 300 ezer forintért kellene kikiáltani tízmillió helyett.

A BÁV és Polgár nem kommentál

Wein Miklós, a BÁV illetékes vezetője nem kommentálta az estet. Mint mondta, ő is hallotta a ,,pletykát", de nem óhajtja felülbírálni a Klapka Csarnok értékelését, ez minden ház belügye és saját felelőssége.

Polgár Árpád a Polgár Galéria vezetője Wein Miklós véleményéhez csatlakozott. Mint mondta: ,,más szemétdombjával nem kell foglalkozni".

Nagyházi nyilatkozatával kapcsolatban Polgár elmondta: a Műkincskereskedők Szövetségének az aukciós házak többsége nem tagja, így a Polgár Galéria és a Klapka Csarnok sem. Polgár szerint a szakmának tényleg nem tesz jót a kétes eredetű műkincsek árverezése, de a Nagyházi Galériának közvetlenül nem okoz kárt a Klapka Csarnok szombati aukciója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!