Géza
1 °C
16 °C

Kulcsár-ügy: Nem nyomoznak szocialista politikusok után

2006.02.01. 20:00
Vesztegetéssel gyanúsított két szocialista politikust az ügyészség, de szerdán megszüntette a nyomozást a brókebotrányban hírbe hozott Puch László és Baja Ferenc szocialista politikusok ügyében.

Megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást brókerügyben Puch László és Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselők ellen - hangzott el a TV2 hírműsorában.

A brókerbotrány főszereplőjének, Kulcsár Attilának a vallomása alapján megindult eljárás vesztegetés miatt indult. Kulcsár Attila ugyanis azt állította, hogy Puch László és Baja Ferenc segítette őt a sikkasztásban, ezért több tízmillió forintot kaptak. Az ügyészség szerint nem bizonyítható Kulcsár Attila állítása, ezért megszüntették a nyomozást.

Nem kért százalékot

Az ügyészség 2004. december 2-án rendelt el nyomozást. Kulcsár Attila vallomása szerint 2002 őszén Mészáros János, az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) akkori igazgatósági tagja kereste meg őt azzal, hogy a Hungexpo Rt.-nek van eladó, mintegy 40 százalékos részvénycsomagja, amelyet ha a Britton-csoport egy svájci cégtől megvásárol, akkor azokat a szintén részvényes MFB elővásárlási jogával élve magasabb vételáron felvásárolja majd a Brittontól.

Kulcsár Attila szerint Mészáros János közvetített közte és Puch László között, majd Kulcsár Attila és Puch László személyesen beszélték meg a részvényfelvásárlás módját. A svájci cég kivásárlása mintegy 180-200 millió forint értékben megtörtént, majd 10-15 százalék haszonnal adták tovább a megvásárolt részvénycsomagot az MFB-nek. A részvény-cseréből származó bevételt két részre osztották, amelyből az egyik rész a Britton-csoporté lett, míg a másik részen Mészáros János és Puch László osztozott.

A K&H Bank brókercégének milliárdos sikkasztással vádolt egykori üzletág-vezetője egy másik vallomása szerint 2002 nyarán kereste meg őt Puch László és Mészáros János azzal, hogy tudnak neki segíteni a Prudent Invest Rt. megszerzésében. Puch László - Kulcsár Attila vallomása szerint - az ügyintézésért 20 millió forintot kért előre. A privatizációt csak 2003 elejére ígérte, de az végül elmaradt. Puch László cserébe egy 14 millió forint értékű személygépkocsit kapott, a maradék hatmillió forintot készpénzben küldte el Kulcsár Attila.

Nem fölözték le az állami megrendeléseket

Szintén 2004. december 2-án rendelt el nyomozást a KÜNYH, miután Kulcsár Attila gyanúsítotti kihallgatása során Baja Ferenc országgyűlési képviselő, az elektronikus kormányzásért felelős kormánymegbízott, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára nevét összefüggésbe hozta egy vesztegetéssel. Kulcsár Attila állítása szerint a Synergon Rt. vezérigazgatója megkereste őt, a cég kormányzati megrendelései érdekében, Kulcsár pedig felvette a kapcsolatot az általa már korábban ismert Baja Ferenccel, aki az egykori üzletágvezető állítása szerint a segítségért cserébe az állami megrendelések értékének 10 százalékát kérte magának.

A Fővárosi Főügyészség tavaly augusztus 24-én nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bírósághoz Kulcsár Attila és húsz társa ügyében sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás miatt.