Piroska
-1 °C
5 °C

Fennakadások a külföldi szavazásban

2006.04.03. 09:44
Londonban voltak a legnagyobb fennakadások a külföldi választásokon. Nagy-Britanniában 1247-en szavaztak volna, a szavazás lezárásakor még vagy kétszázan várakoztak. Aki időre odaért, az leadhatta szavazatát, így másfél órával tovább tartott a szavazás.

Fennakadásokkal, de rendben zajlott le a külföldön élő magyar állampolgárok szavazása, tájékoztatta az Indexet Polgár Viktor, a külügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, a szavazás bonyolult menete miatt Londonban - ahol a legtöbb, 1247 magyar jelezte részvételi szándékát - és New Yorkban is gondok voltak. Londonban napközben három órát kellett várnia a szavazni vágyóknak a bejutásra, a szavazás végül a tervezettnél másfél órával tovább tartott.

Londonban annak ellenére fennakadások voltak, hogy a helyszínekre eredetileg egy-egy megbízottat delegáló Külügyminisztérium a londoni választási stábot nyolc fővel erősítette meg. "A külföldi szavazás meglehetősen bonyolult, minden választó a magyarországi állandó lakcíme szerinti szavazólapot kapott, és a titkosságot is biztosítani kellett" - indokolta a folyamat lassúságát Polgár. Mint mondta, New Yorkban is várakozniuk kellett a szavazóknak.

"A munkatársaink senkit sem küldtek el, aki akarta, leadhatta szavazatát" - mondta el az Indexnek Polgár. Igaz, volt olyan, aki a töbórás várakozás közben meggondolta magát. Polgár szerint ahhoz képest, hogy senkinek sem volt előzetes tapasztalata a külföldi szavazásról, rendben zajlott a választás.

A londoni magyar nagykövetség összesítése szerint az 1247 névjegyzékbe vett nagy-britanniai magyar közül 991-en adhatták le szavazatukat, ami 79,4 százalékos részvételt jelent. A követség munkatársai este hétkor, a szavazás eredetileg tervezett lezárásakor csak a várakozók sorát zárták le, így akik este hétig odaértek a követséghez, leadhatták szavazatukat. A 991 szavazó 169 magyarországi körzetben voksolt, összesen 176 egyéni körzet van az országban, érzékeltette a nehézségeket Polgár.

Bécsben a jegyzékbe vett 349 magyarból 298-an adták le szavazatukat. Hasonlóan magas volt a részvétel Brüsszelben - 574-en szavaztak a jegyzékbe vett 643-ból - és Luxemburgaban is - itt 174-en szavaztak 195-ből. Hollandiában és Franciaországban is 85 százalék körüli volt a részvételi arány.

Kisebb incidensek csak Luxemburgban, Münchenben és Berlinben történtek. Luxemburgban egy szavazó magyar okmányok nélkül, önmagát luxemburgi személyi igazolványával igazolva akart szavazni, és amikor elutasították, sértődötten távozott. Münchenben ketten, Berlinben hárman akartak szavazni, de nem szerepeltek a névjegyzékben. Az egyik müncheni előzetesen értesítést kapott a névjegyzékbe vételéről.