Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Prostik, kliensek, szexmunkások

2007.05.21. 17:47
Ma Magyarországon körülbelül 40 ezer prosti dolgozik, ebből 5-7000 a fővárosban. A prostitúció a legősibb mesterség vagy a társadalom legnagyobb hazugsága? - volt a ZöFi vándor- klub soron következő rendezvényének kerekasztal beszélgetésnek címe, melynek vasárnap este a Szimpla Kert adott helyet. A beszélgetésben részt vett Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseletében, Földi Ágnes a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, és Juhász Géza a Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom elnöke.

Nem elsősorban a miértekre, a prostitúció okaira keresték a választ a beszélgetőpartnerek, hanem a prostitúció, mint társadalmi probléma kezelésére. Magyarországon 1999 óta legális a prostitúció, de csak a türelmi zónákban. A zónák kijelölése az önkormányzatok feladata, de mivel azok ezt nem végzik el, így a prostik számára maradnak a védett zónákon kívüli, vagyis az iskoláktól, óvodáktól, templomoktól távolabbi területek.

Hiába büntetik a klienseket

Dénes Balázs szerint jogi szempontból olyan helyzet állt elő, hogy a legális prostitúciót a prostituáltak nem tudják szabályok áthágása nélkül folytatni, így őket büntetik, holott az önkormányzatok követnek el törvénysértést. Földi Ágnes szerint az így megbüntetett nők, akár 150 ezer forintos pénzbírságot is kaphatnak, ami miatt már az állam számára is pénzt kell keresniük. Bár gyakoribb ennek átváltása börtönben való elzárásra.

A szexmunkások büntetése mellett a kliensek felelősségre vonása ritka. Svédországban a törvény nem a prostituáltakat bünteti, hanem a szolgáltatást igénybe vevő oldalt, a kuncsaftot. Dénes Balázs szerint azonban a kliensek büntetésétől nem várható a prostitúció csökkenése. Emellett ennek az eljárásnak az a veszélye, hogy a prostitúció csak zárt ajtók mögé szorul, tovább növelve ezzel a prostituáltak kiszolgáltatottságát. Ez tehát csak struccpolitika és nem jelent valódi megoldást.

A kuncsaftokat nem csukják le

Juhász Géza szerint a hímsoviniszta rendőrséget egy-két jogszabály úgysem fogja megváltoztatni. Számtalan olyan esetet ismer, amikor a rendőrség egy-egy rajtaütés alkalmával csak a lányokat tartóztatta le, a kuncsaftokat nem.

Földi Ágnes azt tapasztalta, hogy amióta a prostitúció legálissá vált, a prostituáltak nagyobb arányban kérnek segítséget szervezetüktől. Eddig 6-700 ügyben képviselték nők érdekeit.

A résztvevők szerint a megelőzésre, felvilágosításra kell helyezni a hangsúlyt. Fel kell hívni a fiatalok figyelmét a prostituálttá válás veszélyeire, a szexmunkások körében pedig leginkább egészségügyi felvilágosításra van szükség. Földi Ágnes emellett fontosnak tartja a szexmunkások védelmét, a "rendezett keretek között" való munka biztosítása révén. Szerinte csak így válhat ellenőrizhetővé is ez a tevékenység.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!