Gusztáv
3 °C
6 °C

Sztrájkra készülnek a szegedi klinikán

2004.07.08. 07:29
Sztrájk készül a szegedi Új Klinikán, ott, ahol a végzetes agyműtétet elvégezték - írja a Magyar Hírlap. A sztrájk szervezői azonban hangsúlyozzák, hogy a két ügynek semmi köze egymáshoz.
Sztrájkfelhívással fordult a Szegedi Tudományegyetem új klinikájának több mint nyolcvan dolgozója a munkáltatóhoz, követelve a munkakörülmények javítását.

Az elégedetlenség az egészségügy alulfinanszírozottságára vezethető vissza. "Szűkülnek a lehetőségeink, amely már a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

Rossz az eszközellátottságunk, az amortizációt pedig nem kompenzálják - mondta Petô Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem általános orvosi karának tanársegédje. - Hatszázalékos béremelést szeretnénk elérni, valamint azt, hogy ügyeleti rendszerünket az Európai Unió munkanormáihoz hangolják. Most ugyanis, ha valaki 24 órát dolgozik egyhuzamban, csak 12 órát számítanak ebből bele a munkaviszonyába, azután fizet nyugdíjat és kap fizetést" - folytatta Pető.

A megoldás keresésére az egyetemen belül bizottságok alakultak, amelyben a felek - munkaadói oldalról az egyetem képviselői, munkavállalói oldalról pedig a sztrájkbizottság egy tagja és szakértôk - konstruktív tárgyalásokat folytatnak. Elvileg péntekig kell megállapodásnak születnie - olvasható a Magyar Hírlap csütörttöki cikkében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!