Kuncze lemond ha az SZDSZ elbukná a választásokat

2006.01.29. 13:36
Kuncze Gábor a Nap-keltében elmondta, pártja jó eredményre számít a parlamenti választásokon, ha mégsem kerülnének be, azért vállalja a felelősséget.

Kuncze Gábor szerint az SZDSZ jól szerepel a választásokon, ha nem, ennek minden következményét vállalja. A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke erről a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában beszélt vasárnap reggel.

Vállalja a következményeket

"Most azt mondom, hogy meg fogjuk csinálni, és jól fog szerepelni a Szabad Demokraták Szövetsége a választásokon és egyébként a szereplés minden következményét vállalom" - jelentette ki Kuncze Gábor arra kérdésre, reális-e, hogy az SZDSZ nyolc százalékot szerez az áprilisi országgyűlési választásokon, miközben a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 4,8-5,2 százalékát szerezheti meg, s ezúttal is vállalja-e az esetleges rossz szereplés konzekvenciáit.

A pártelnök emlékeztetett, hogy a 2004-es európai parlamenti választások előtt valóban bejelentette, lemond posztjáról, ha az SZDSZ nem a várakozásnak megfelelően szerepel. Ugyanezt tette az 1998-as országgyűlési választásokat követően, amikor a megítélése szerint és a várakozásokhoz képest is rosszul szerepelt az SZDSZ, "nem habozott ennek elvinni a felelősségét".

Akkor azt mondta, hogy pártelnök természetesen az első számú felelőse egy-egy választási eredménynek, ezt a felelősséget magára nézve vállalta, és ezért lemondott.

Mindent megtesznek

Kuncze Gábor hozzátette, amikor az idei választások előtt reálisan kitűzhető célként beszélt a nyolc százalékról, ezt azért tette, mert esélyesnek tartja a pártot erre, ismeri a jelölteket, ismeri a körülményeket. Sporthasonlatot idézve megjegyezte, "az ember úgy menjen ki a mérkőzésre, hogy azt mondja magában, én ezt meg akarom csinálni, meg tudom nyerni, és mindent megteszek az érdekében".

Ugyanakkor hozzátette, látja azt is, most milyen közvélemény-kutatási eredményeket mutatnak ki az SZDSZ-szel kapcsolatban és ennek van olyan veszélye, hogy "leírja a pártot a választók szemében", esélytelennek mutatva, a választó pedig megfelelően adja majd voksát. Úgy fogalmazott, "ha valakinek vannak prioritásai ezzel a választással kapcsolatban, akkor az SZDSZ-re kell szavaznia, ha egyébként liberális érzelmű, mert a céljait ezzel tudja elérni"; Ha az SZDSZ nem jut be a parlamentbe, "akkor itt váltás lesz" - mutatott rá, hangsúlyozva azonban, hogy véleménye szerint pártja bekerül, függetlenül a hónapról hónapra közzétett közvélemény-kutatási eredményektől.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét