Nem akarnak tárgyalni a képviselők a költségtérítésről

2007.09.12. 09:42
A szocialisták azt ajánlották Gyurcsány Ferencnek, "felejtse el" a képviselői költségtérítés témáját. Az ügyben nagy az összhang a parlamenti pártok között, a Fidesz sem tud egyeztetésről, és nem is tervez ilyet.

Kényes témához nyúlt hozzá hétfői parlamenti programbeszédében Gyurcsány Ferenc. Beszéde legőszintébbnek tűnő pillanatában felvetette, hogy rendezni kéne a parlamenti képviselők költségtérítésének a kérdését. A Világgazdaság értesülései szerint azonban kevés esély van rá, hogy változzon a rendszer.

A lap úgy tudja, hogy a szocialista frakció tagjai a beszéd előtti egyeztetésen külön kérték Gyurcsányt, hogy "felejtse el" a témát. Ezt forrásaink is megerősítették.

A parlamentben amúgy szokatlan egyetértés van a frakciók között a kérdésben. Jelenleg nem folynak tárgyalások a frakciók között a költségtérítésről és nem is terveznek ilyet, nyilatkozták a Világgazdaságnak fideszes képviselők.

A képviselői költségtérítések miatt tavaly tört ki kisebb botrány, pedig a szabályok 2006-ban némileg szigorodtak. Tavaly júliusban ugyanis megszűnt a képviselők ingyenes utazási lehetősége is, egyben a költségtérítés mértékét a választókörzet Budapesttől való távolsága arányában határozták meg, ez az Országgyűlés Hivatala szerint százmilliós megtakarítást hozott.

A jelenlegi rendszerben a képviselők a köztisztviselői illetményalap alapján meghatározott fizetésük mellé általánydíjas költségtérítést kapnak, ennek felhasználását nem kell bizonylatokkal igazolniuk.