Viola
-5 °C
-2 °C

Munkakártyát vezetne be Kiss Péter

2002.10.21. 07:18
Közbeszerzési pályázat útján már kiválasztották azt a céget, amelyik december 1-jére leteszi az asztalra a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek alapján a kormány pontos forgatókönyvet fogad el a munkaügyi regisztrálásról. A nyilvántartási rendszer jövőre készül el, az igazolványt elsőként a pályakezdő fiatalok kapnák kézhez.
Tíz évvel a munkakönyv megszüntetése után rövidesen bevezetik a munkaügyi nyilvántartást szolgáló munkakártyát. Azért van szükség a munkavállalók adatait tartalmazó, mindenki számára kötelező regisztrációra, mert ellenőrizhetetlenné vált, valóban befizették-e a cégek a számukra előírt közterheket - értesült a Népszabadság.

Jövőre kezdődik a nyilvántartási rendszer felépítése

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a napilapnak elmondta: közbeszerzési pályázat útján már kiválasztották azt a céget, amelyik december 1-jére leteszi az asztalra a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek alapján a kormány pontos forgatókönyvet fogad el a munkaügyi regisztrálásról.

A szándék az, hogy már a jövő évtől megkezdődjön az egységes munkaügyi nyilvántartási rendszer felépítése, és még ebben a kormányzati ciklusban be is fejeződjön.

Nem sértené a személyiségi jogokat

Első lépésként a pályakezdő fiatalok kapják kézhez az igazolványt. Azért ők, mert náluk kell a legkevesebb adatot megjeleníteni - írja a Népszabadság. A munkakártya tartja majd nyilván a foglalkoztatási időtartamot, az egészség- és a nyugdíjbiztosítóhoz beküldött járulékelszámolási adatokat, amelyek segítségével ki-ki ellenőrizheti azt is, eleget tett-e a munkáltatója a dolgozó javára szóló tb-befizetési kötelezettségének.

A miniszter arra a felvetésre, miszerint a korábbi években a személyiségi jogokra hivatkozva többen kifogásolták a különféle adatok összefuttatásának lehetőségét, Kiss Péter megerősítette: ma már többféle kód használatával ez a probléma is kivédhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!