Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kettéosztják a Vörösmarty teret

2003.04.30. 11:44
A rendőrségen szerda délelőtt megtartott egyeztetés után kiderült, vasárnap egy helyszínen és egy időben fognak tüntetni a fűfogyasztás büntethetőségének ellenzői és hívei. A vasárnapi Vörösmarty téri megmozdulást a Kendermag Egyesület szervezi, az ellentüntetést ugyanakkor a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Friss Levegőt polgári kör.
Egymás mellett, de egymás céljai ellen fognak tüntetni vasárnap a kenderfogyasztás kriminalizálásának- és a legalizálásának ellenzői. A rendőrség kordonnal választja el egymástól két rendezvényt, amelyre "megfelelő erőket biztosítanak" - tudtuk meg a rendőrség illetékesétől.

A Kendermagot nem zavarják az ellentüntetők

A Kendermag Egyesület a múlt héten jelentette be, hogy vasárnapra tiltakozást szerveznek a jelenlegi, a "könnyű drogok" fogyasztását a bünetőjog eszközeivel kezelő szabályozás ellen, amit a rendőrség tudomásul vett. A vasárnapi demonstrációval egyidőben, a világ 200 városában hasonló megmozdulások zajlanak majd.

Nem sokkal a bejelentést követően az Orbán Viktort is tagjai között tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tiltakozását fejezte ki a megmozdulás ellen, majd a Friss Levegőt Polgári Kör jelezte, hogy szándékukban áll egy ellentüntetést szervezni.

A polgári körök rászervezték rendezvényüket a Kendermagéra

A Friss Levegőt Polgári Kör a rendőrséghez fordult, ám tervezett - a szándékosan a Kendermagra rászervezett - helyszínük foglalt volt, ezért a BRFK egyeztetésre hívta össze a két társaság vezetőit.

A szerda délelőtti megbeszélésen végül úgy állapodtak meg a felek, hogy a Vörösmarty teret a Váci utca képzeletbeli meghosszabbításával kettéosztják, egyik felén - a Duna felé eső részen - a fűfogyasztás büntethetősége ellen, a másik oldalon mellette demonstrálnak a szervezetek hívei - tájékoztatta Felső László, a Kendermag Egyesület elnöke az Indexet.

Az MDF és ifjúsági szervezete, az IDF szintén vasárnapra, a József nádor térre szervezi fű-ellenes programját, amelynek a "Fű helyett virágot!" címet adták.