Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Elsikkadhat az új ügynöktörvény

2008.11.09. 00:06
A Kenedi-bizottság jelentése már két hónapja elkészült, de a kormány még mindig nem tett lépéseket, hogy a tudományos megállapítások és ajánlások alapján elkezdődjön a jogalkotás, mondta Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője. Amennyiben az MSZP novemberben nem áll elő jogszabálytervezettel, az SZDSZ év végéig törvényjavaslatot nyújt be.

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy a kormány a lehető legrövidebb időn belül foglalkozzon a Kenedi-bizottság jelentésével, és döntsön az azzal összefüggő kérdésekről, mondta szombati sajtótájékoztatóján Gulyás József.

A párt ügyvivője hozzátette, hogy az iratvizsgáló bizottság csaknem két hónapja adta át jelentését a kormánynak, és azóta nem történt semmi. Közölte, most az érdemi döntések, jogszabály előkészítő munka helyett a kormány öt párti egyeztetéssel, ha ott nem születik megegyezés, végleg kisiklathatja a múlt feltárását biztosító megoldásokat.

Gulyás József szerint a pillanat történelmi, hiszen a jelentésből nyilvánvalóan kiderül, hogy a magyar közvélemény megvezetése, az információk indokolatlan visszatartása, manipulálása a rendszerváltás után sem ért véget.

A szabad demokraták kezdeményezik, hogy érdemi jogalkotó munka induljon el az ügyben. Gulyás József szerint nem késlekedhet a Kenedi-bizottság által megfogalmazott dossziétörvény megalkotása sem, ami garanciát adna az iratok nyilvánosságára.

„Amennyiben a kormány még ebben a hónapban nem áll elő ilyen tartalmú konkrét jogszabálytervezetekkel, úgy az SZDSZ még ebben az évben benyújtja saját törvényjavaslatát” – fogalmazott az SZDSZ ügyvivője.

Az SZDSZ azt is kéri, hogy a kormány tegye egyértelművé a tudományos megismerés garanciáit. Még mindig nem tisztázott a rendszerváltáskor és az utána zajló iratmegsemmisítések története, továbbá a különféle iratmozgásokkor eltűnt nagy mennyiségű, történelmi jelentőségű adatok holléte, és mindennek a közvetlen felelősi köre.

Az SZDSZ szerint a megismerést, a feltárást segíti, hogy rendelkezésre állnak a pártállami hálózatok adatbázisait tartalmazó mágnesszalagok, az adatok előhíváshoz szükséges technikák léteznek, a digitalizálás megoldható.

A párt ezért azt is kezdeményezi, hogy a kormány a lehető leggyorsabban döntsön az évtizedekre titkosított mágnesszalagokon őrzött információk feltárásáról, archiválásáról, és e munka során biztosított legyen a civil kontroll.

A sajtótájékoztatón Magyar Bálint, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Szlovákiában az internetről kérhetők le az egykori csehszlovák titkosszolgálatok iratai, és az egykori NDK titkosszolgálatának irataihoz is hozzá lehet férni.

Magyarországon viszont csak a besúgók jelentései és a jelentések összegzései elérhetőek. Magyar Bálint szerint a legkülönbözőbb politikai erők csaknem két évtizede akadályozzák, hogy hozzá lehessen férni ezekhez az iratokhoz. "Úgy látszik, hogy zsarolják és használják azokat az embereket, akik érintettek voltak ezekben a tevékenységekben" - mondta.

A képviselő szerint a megfigyeltek számára korlátozás nélkül hozzáférhetővé kell tenni a rájuk vonatkozó iratokat, csak mások bizalmas adatait szabad titokban tartani.  • Vennék
  • Hírek