Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Egy forintért adta az SZDSZ a zsíros kenyeret

2008.02.02. 19:50
Az SZDSZ szombaton tartotta népszavazási kampányának nyitórendezvényét egy Király utcai galériában, ahol egy tucat tüntető is megjelent. A liberálisok a három nem beikszelésére buzdítják a szavazókat a szocializmus rémének belengetésével. "Fényes acél, kemény csapágy, tanulj ingyen, mint az apád."

"Olyan még nem volt, hogy egy SZDSZ-es rendezvényt kint is támogatnának, árpádsávos zászlókkal segítenek népszerűsíteni az SZDSZ-t" - utalt Horn Gábor, az párt ügyvivője arra a tucat emberre, akik a Király utcai VAM Design Center kiállítóterme előtt tüntettek. Az egyik demonstráló be is ment a párt szombati kampánynyitó rendezvényére, őt Eörsi Mátyás kísérte ki.

"Március 9-én menjünk, és mondjunk nemet a szocializmusra" - szólította fel a választókat Kóka János, az SZDSZ elnöke. "Ahonnan kivonult az állam, ott nincs hazugság." Példaként említette a kereskedelmet, a hitelpiacot és a távközlést. Felidézte, hogy a szocializmusban az orvosok fizetésébe bekalkulálták a hálapénzt, amitől 18 évvel a rendszerváltás után sem tudunk szabadulni, valamint hangsúlyozta, hogy a tandíj fizetése a legjobban megtérülő beruházás.

Az öngondoskodás, a felelősségvállalás és a verseny csap össze az ingyenesség hamis illúziójával, jellemezte a népszavazás tétjét az SZDSZ elnöke. Kóka János beszédében egy kacsa hápogásához hasonlította a Fidesz retorikáját.

"Nem tudom, mi a baj a tüntetőkkel, soha nem voltak még ilyen közel egy galériához" - kezdte beszédét Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke. Szerinte az eszement hataloméhség miatt költünk 5 milliárd forintot a népszavazásra, amivel a Fidesz lejáratta a demokratikus intézményeket és megosztotta az országot. "Most is mindennek ára van, de nem tudjuk, minek mennyi, és hogy hol hasznosul." "Az hazudik az ingyenességről, aki azt állítja, soha nem hazudott" - utalt Orbán Viktorra.

Galéria – kattintson!

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy számára az egészségügyi reform a szocializmus utolsó bástyájának lerombolását jelenti. "Legyen végre verseny az ellátás javításáért!" A reformok jellemzésére Molnár Lajos exminiszter szavait idézte: "Az egészségügyi reformnak arról kell szólnia, hogy a kórházban előre köszönnek a betegnek, azaz a beteg van a középpontban."

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a közönség bevonásával üzent a Király utcában "a szocializmus mellett" tüntetőknek. "Köszönjük, nem!" - mondták kórusban az SZDSZ támogatói. A rendszerváltásra visszaemlékezve arról beszélt, hogy a demokratikus ellenzék azt mondta, Kádár Jánosnak mennie kell, ma pedig azt kell mondani, a kádárizmusnak mennie kell. "Ezért kell a liberálisoknak elmenni a népszavazásra" - szólította fel Fodor Gábor a három nem beikszelésére a választókat.

Kákosy Csaba gazdasági miniszter felidézte, hogy a rendszerváltáskor egyetemistaként hallott sokat a piacgazdaságról és a magántulajdonról, és most újra erről kell beszélni.

A visszaemlékezések mellett a rendezvény díszlete is a szocializmust idézte. A büfében a zsíros kenyér egy forintba, a sör három forintba került, közben a Mint a mókus dallamai csendültek fel. "Fényes acél, kemény csapágy, tanulj ingyen, mint az apád" - állt az egyik plakáton.