Valér
4 °C
8 °C

Szabadlábon a Fidesz sajtósa

2006.05.25. 13:22
Két napig tartó őrizet után csütörtökön szabadlábra helyezték a Fidesz sajtóosztályának egyik munkatársát. A Központi Nyomozó Főügyészség "befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban" bűntettel vádolja a sajtóst. Ügyvédje egyelőre nem nyilatkozik a részletekről. Lapinformációk szerint a férfi nemzetközi újságíró-igazolványokkal kereskedett, így segítette a fiatalok tengerentúli munkavállalását.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök délelőtt megszüntette a kényszerintézkedést a Fidesz sajtóosztályának egyik munkatársa ellen, mondta el az Indexnek Papp Gábor, a gyanúsított ügyvédje. Hozzátette, hogy a férfi ellen folytatódik a büntetőeljárás, de a továbbiakban szabadlábon védekezhet.

A Központi Nyomozó Főügyészség "befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban" bűntett gyanújával kedden délelőtt vette őrizetbe a Fidesz sajtósát, akinek a munkaviszonyát a párt az ügy lezárásáig felfüggesztette. A Fidesz és Papp Gábor is hangsúlyozta: politikai vonatkozása nincs az ügynek.

Az ügyvéd további részletekről egyelőre nem adott tájékoztatást. A Népszabadság értesülései szerint a férfi nemzetközi újságíró-igazolványokkal kereskedett, amelyek darabját 350 ezer forintért árusította fiataloknak, akik így könnyen jutottak amerikai vízumhoz, és a tengerentúl vállaltak munkát. Minderre az FBI figyelt föl, feltehetőleg a követségre érkező tömeges kedvezményes vízumigények miatt, és kezdeményezte az ügy fölgöngyölítését.

A vízum birtokában a tengerentúlon elhelyezkedő fiatalok többsége prostitúcióból próbált megélni, írja a Népszabadság. A lap forrásai szerint a nemzetközi igazolványokat a Fidesz sajtómunkatársának igazolása alapján a Sajtószakszervezet állította ki, amelynek irodájából a rendőrség szerdán dokumentumokat vitt el. A gyanúsított szerdán részletes vallomást tett az ügyészségen.

A jogszabály szerint a befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban bűntettet az követi el, aki arra hivatkozással, hogy külföldi hivatalos személyt befolyásol, a maga vagy más részére jogtalan előnyt kér vagy elfogad. A törvény szerint a bűntett elkövetése kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha az elkövető ténylegesen azt a látszatot kelti, hogy külföldi hivatalos személyre befolyása van, és azt érvényesíteni fogja.