Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A koalíciós egyeztetők kimaradnak az adóügyi vitából

2003.07.21. 13:47
Nem vesz részt az MSZP és az SZDSZ adóemelésekről szóló vitájának rendezésében a két koalíciós egyeztető államtitkár. Szekeres Imrének és Horn Gábornak "nincs miről egyeztetnie", a döntéseknek ugyanis pártelnöki szinten kell megszületnie.
Nem tárgyal a koalíciós szakadás lehetőségét is felvillantó adóügyről a Miniszterelnöki Hivatal két politikai államtitkára, a szocialista Szekeres Imre és a szabad demokrata Horn Gábor. Az Index információi szerint a két kormánypárt súrlódásmentes együttműködéséért felelős egyeztetőknek ebben az esetben "nincs miről egyeztetnie", a kérdésnek ugyanis pártelnöki szinten, azaz Kovács László és Kuncze Gábor között kell eldőlnie. A hónapok óta első komoly koalíciós huzavona közepette azonban Szekeres és Horn is találkozik. A MeH-ben kapott felvilágosítás szerint az államtitkárok, mindketten a héten térnek vissza szabadságukról, folyamatosan tárgyalják a kormány elé kerülő javaslatokat.

Úgy tudjuk, a László Csaba pénzügyminiszter által beterjesztett javaslat viszont korábban sem ment át a koalíciós egyezető fórumon. Mint emlékezetes a kormány múlt szerdai bejelentését követően arról a pénzügyi tárca vezetője azt mondta, a "nem végleges döntés" úgy született, hogy arra a szabad demokrata miniszterek "sem mondtak nemet". A kormányülést követően Kuncze Gábor azonban leszögezte, ha nem lesz adócsökkentés, "azt a kérdést kell feltenni, hogy mi értelme van az SZDSZ koalícióban maradásának?" Az adóügyben kialakult helyzetről kedden az SZDSZ ügyvezető testülete is tárgyal, ahol Kuncze Gábor részvételével alakítják ki a kisebbik kormánypárt követendő stratégiáját.