Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Egyetértés a kormányprogramról

2004.09.20. 11:58
Ezen a héten még egyeztetnek a koalíciós pártok a kormányprogramról, amelyet az MSZP és az SZDSZ illetékes szerveinek is meg kell tárgyalniuk. A koalíciós szerződést csak később módosítják. Részleteket továbbra sem tudni.
A kormányprogram-tervezetet a miniszterelnök-jelölt pénteken bemutatja a kormánynak, majd jövő hétfőn benyújtja a köztársasági elnöknek, miután megkapta a kormányalakítási megbízást, mondta Hiller István, miután Pető Ivánnal folytatott koalíciós egyeztetést hétfőn Budapesten.

Kormányprogram a pártfórumok előtt

Hiller István és Pető Iván kedden folytatja az egyeztetést, az esetlegesen fennmaradó vitás pontokat a hét folyamán tárgyalhatják meg a koalíciós egyeztetésben részt vevők. A politikusok tartalmi kérdésekről nem kívántak nyilatkozni.

Hiller István elmondta, a szocialista párt frakciója, majd országos választmánya pénteken foglalkozik a kormányprogrammal. Az SZDSZ ügyvivői testülete hétfőn, országos tanácsa, ahol a frakciótagok is jelen lesznek, szombaton vitatja meg a kormányprogram tervezetét, mondta Pető Iván.

Hiller: jól állunk

Közölte, a koalíciós pártok alapjában egyetértenek, és a részleteket illetően is egyező a véleményük a kormányprogramról. "Alapjaiban egyetértünk és részleteiben is úgy látjuk, hogy tulajdonképpen hasonló, illetve egyező a véleményünk" - mondta Hiller István. "Jól állunk, már az indulásnál teljesen egyetértettünk műfaji kérdésekben, tehát, hogy milyen jellegű kormányprogramot akarunk csinálni" - fogalmazott Pető Iván.

Pető Iván kérdésre válaszolva elmondta, a koalíciós szerződés aláírása a kormányprogram ismeretében, és az új kormány megalakulása után válik aktuálissá, hiszen a kormány struktúrájában esetlegesen bekövetkező változások is részei lesznek a szerződésnek.

Az egyeztetések megkezdésekor Hiller Istvánt és Pető Ivánt bízták meg a kormányprogram megalkotásának irányításával, Horn Gábort és Szekeres Imrét pedig a koalíciós szerződés áttekintésével. A szabad demokrata és a szocialista politikus az eredeti menetrendnek megfelelően szintén tartott egyeztetést hétfőn.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!