Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az SZDSZ nem támogatja Gyurcsány javaslatát

2007.10.03. 09:43
Az SZDSZ nem támogatja a miniszterelnöknek azt a hétfőn bejelentett javaslatát, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti képviselők legyenek, mondta Horn Gábor a Napkeltében. Az SZDSZ ugyanakkor a képviselői összeférhetetlenségét a jelenleginél szélesebbre tágítaná.

"Nem támogatjuk, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti képviselők legyenek, ugyanakkor azt magunk kezdeményeztük, hogy a parlamenti képviselők jelenlegi összeférhetetlenségét tágítsuk a jelenleginél szélesebbre" - mondta Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, az SZDSZ ügyvivője szerdán a közszolgálati televízió Napkelte című műsorában.

Gyurcsány Ferenc hétfőn ismertette a közélet megtisztításáról szóló hétpontos javaslatát, amelyben egyebek mellett kezdeményezte a főállású parlamenti képviselőség intézményének visszaállítását, mert szerinte a képviselők feladatai nem végezhetők el félállásban. A miniszterelnök azt javasolta, hogy a következő parlamenti ciklustól önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai.

Ötpárti egyeztetés

Mint mondta, ebben az ügyben egyeztetést kezdeményeztek az öt parlamenti párt frakcióvezetőjével. "Ott el kell dönteni, hogy mit értünk ezeken a szavakon" - mondta.

A képviselői jövedelmek kapcsán azt mondta, hogy ezt a kérdést is újra kell gondolni. Horn Gábor szerint vannak a képviselői munkával járó költségeknek olyan elemei, amelyek nem oldhatóak meg bér formájában. Az SZDSZ-es politikus példaként említette, hogy más a helyzete annak a képviselőnek, aki vidéken lakik, és ezért a fővárosban kényszerül lakást fenntartani, illetve annak, aki a fővárosban lakik.

Egyben kell átgondolni

"Egyben kell az asztalra tenni a dolgokat, újra gondolható az alapjövedelem, de nem szüntethető meg a költségtérítés" - hangsúlyozta. Ugyanakkor, mint mondta, jogos elvárás a magyar társadalomtól, hogy ezen a területen tiszta helyzet legyen.

Gyurcsány Ferenc azt javasolta hétfőn, hogy tegyék átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket. Hangsúlyozta, a képviselők jövedelme nem magas, ezért annak csökkentése indokolatlan. Álláspontja szerint nem érdeke Magyarországnak, hogy törvényhozói kevésbé legyenek megbecsülve, mint egy átlagos nagyvállalati középvezető, vagy államigazgatási tisztviselő.

Az viszont igenis megkövetelhető, hogy a mostani jövedelmi szint alapvető megőrzésével változtassanak a fizetés és a költségtérítés arányain, úgy, hogy utóbbival elszámoljanak a politikusok, mondta Gyurcsány Ferenc.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!