Aliz
6 °C
14 °C

Az ingyenességen vitázik a fővárosi MSZP és SZDSZ

2002.11.18. 15:46
Továbbra sem zajlanak a fővárosban hivatalos koalíciós tárgyalások, az érintettek emailben küldözgetik egymásnak álláspontjaikat. Egyelőre még vita van a főpolgármester-helyettesek hatásköréről, illetve arról a szocialista javaslatról, amely ingyenes jogosítványt, nyelvvizsgát, illetve számítógép-kezelői bizonyítványt adna az érettségiző diákoknak. Az informális egyeztetések kedden, a parlamentben folytatódnak.
Múlt szerdán megszakadtak a koalíciós tárgyalások a fővárosban, miután a múlt heti rendkívüli közgyűlésen a szocialisták az ellenzékkel közösen megakadályozták az Erzsébet téri gödör helyén épült létesítmények eladását, de két más ügyben is az ellenzékkel szavaztak.

Egyeztetés e-mailben

A hétvégén Gy. Németh Erzsébet emailben küldte el a szocialista álláspontot Böhm András frakcióvezetőnek. Ebben a szocialista frakcióvezető elsorolja azokat a kardinális kérdéseket, amelyek elfogadása esetén nincs akadálya a koalíciós szerződés aláírásának. Az MSZP ingyenessé tenné az érettségiző diákoknak a nyelvvizsgát, a számítógépes vizsgát, illetve térítésmentesen juthatnának jogosítványhoz. A szocialisták emellett csak akkor hagynák meg posztján Atkári János eddigi gazdasági főpolgármester-helyettest, ha az üzemeltetésért felelős helyettesnek nem volna vele semmilyen kérdésben egyeztetési kötelezettsége.

SZDSZ-es nem az alanyi jogú ingyenességre

Az SZDSZ-nek viszont a hétfőn elküldött elektronikus üzenet szerint az az álláspontja, hogy "rossz, fideszes módszer" volna alanyi jogon ingyenessé tenni a vizsgákat. A liberálisok rászorultsági alapon nyújtanák ezeket a kedvezményeket. Atkári János hatáskörével kapcsolatban pedig úgy vélekednek, hogy pénzügyi kérdésekben mindenképpen szükséges a vele való egyeztetés, bármely területről is legyen szó.

Az SZDSZ kardinális kérdésnek tekinti azt is, hogy Székely Gábor legyen a közgyűlés tulajdonosi bizottságának alelnöke. Az ő jelölését se az MSZP, sem az ellenzék nem támogatta, Tiba Zsolt főjegyző pedig törvényességi okokból kifogásolta a közgyűlésben képviselői mandátummal nem rendelkező politikus kinevezését. A Magyar Hírlap szerint Gy. Németh Erzsébet ezt a kérdést a közgyűlésbe bekerült pártokkal vitatná meg, az SZDSZ viszont csak a kaolíciós partnerrel.

Az egyeztetés a parlamentben folytatódik

A fővárosi koalíciós tárgyalások egyelőre formálisan továbbra sem folytatódnak, ám tudomásunk szerint informálisan kedden, a parlamentben újra megpróbálják a vitás kérdéseket tisztázni. Egyes vélemények szerint még e hónap végéig megválaszthatja a Fővárosi Közgyűlés a helyetteseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?