Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Az ingyenességen vitázik a fővárosi MSZP és SZDSZ

2002.11.18. 15:46
Továbbra sem zajlanak a fővárosban hivatalos koalíciós tárgyalások, az érintettek emailben küldözgetik egymásnak álláspontjaikat. Egyelőre még vita van a főpolgármester-helyettesek hatásköréről, illetve arról a szocialista javaslatról, amely ingyenes jogosítványt, nyelvvizsgát, illetve számítógép-kezelői bizonyítványt adna az érettségiző diákoknak. Az informális egyeztetések kedden, a parlamentben folytatódnak.
Múlt szerdán megszakadtak a koalíciós tárgyalások a fővárosban, miután a múlt heti rendkívüli közgyűlésen a szocialisták az ellenzékkel közösen megakadályozták az Erzsébet téri gödör helyén épült létesítmények eladását, de két más ügyben is az ellenzékkel szavaztak.

Egyeztetés e-mailben

A hétvégén Gy. Németh Erzsébet emailben küldte el a szocialista álláspontot Böhm András frakcióvezetőnek. Ebben a szocialista frakcióvezető elsorolja azokat a kardinális kérdéseket, amelyek elfogadása esetén nincs akadálya a koalíciós szerződés aláírásának. Az MSZP ingyenessé tenné az érettségiző diákoknak a nyelvvizsgát, a számítógépes vizsgát, illetve térítésmentesen juthatnának jogosítványhoz. A szocialisták emellett csak akkor hagynák meg posztján Atkári János eddigi gazdasági főpolgármester-helyettest, ha az üzemeltetésért felelős helyettesnek nem volna vele semmilyen kérdésben egyeztetési kötelezettsége.

SZDSZ-es nem az alanyi jogú ingyenességre

Az SZDSZ-nek viszont a hétfőn elküldött elektronikus üzenet szerint az az álláspontja, hogy "rossz, fideszes módszer" volna alanyi jogon ingyenessé tenni a vizsgákat. A liberálisok rászorultsági alapon nyújtanák ezeket a kedvezményeket. Atkári János hatáskörével kapcsolatban pedig úgy vélekednek, hogy pénzügyi kérdésekben mindenképpen szükséges a vele való egyeztetés, bármely területről is legyen szó.

Az SZDSZ kardinális kérdésnek tekinti azt is, hogy Székely Gábor legyen a közgyűlés tulajdonosi bizottságának alelnöke. Az ő jelölését se az MSZP, sem az ellenzék nem támogatta, Tiba Zsolt főjegyző pedig törvényességi okokból kifogásolta a közgyűlésben képviselői mandátummal nem rendelkező politikus kinevezését. A Magyar Hírlap szerint Gy. Németh Erzsébet ezt a kérdést a közgyűlésbe bekerült pártokkal vitatná meg, az SZDSZ viszont csak a kaolíciós partnerrel.

Az egyeztetés a parlamentben folytatódik

A fővárosi koalíciós tárgyalások egyelőre formálisan továbbra sem folytatódnak, ám tudomásunk szerint informálisan kedden, a parlamentben újra megpróbálják a vitás kérdéseket tisztázni. Egyes vélemények szerint még e hónap végéig megválaszthatja a Fővárosi Közgyűlés a helyetteseket.