Béla
13 °C
27 °C

Koalíció tárgyalást kezdeményeznek a szocialisták

2006.11.28. 19:37
Tovább gyűrűzik az MSZP-ben a botrány, miután a párt koalíciós partnere hétfőn a parlamentben az ellenzékkel együtt szavazott. A szocialisták megbüntetik azokat, akik tőlük nem szavaztak, és koalíciós tárgyalást kezdeményeznek.

A nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban az MSZP koalíciós tárgyalásokat kezdeményez, hangzott el az MTV híradójában. Az országgyűlés hétfőn ugyanis egy ellenzéki módosító javaslatot is elfogadott, ami az előrehozott nyugdíj megállapításánál a szolgálati időt venné figyelembe.

Ennek az indítványnak a szavazásakor szavazategyenlőség alakult ki - 178 igen, 178 nem, 0 tartózkodás volt -, végül az ülést vezető Világosi Gábor (SZDSZ) szavazata döntött az ellenzéki indítvány javára. A szavazáskor az SZDSZ (Kuncze Gábor és Magyar Bálint kivételével) és a Fidesz voksolt együtt, a a szocialisták viszont nem tudtak elég voksot felsorakoztatni az eredeti indítvány mellett.

A Hírszerző információi szerint az ügynek a szocialistáknál zsebbe vágó következményei lesznek. Az MSZP-nek ugyanis kilenc képviselője nem volt bent a parlamentben, három jelen volt, de nem szavazott, két honatya pedig az ellenzékkel együtt az igen gombot nyomta meg. A gép szerint jelen lévő, de nem szavazó képviselők (Gazda László, Suchman Tamás és Tukacs István) súlyos pénzbírságra számíthatnak. A koalícióval szemben szavazó Jánosi Györgyöt és Kiss Ferencet még konkrétan meg nem nevezett szankcióval sújthatják. Mesterházy Attila szóvivő az Indexnek azt mondta, a jövő hétfőn a frakcióülésen tárgyalnak a képviselők kiszavazásáról.