Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Lendvai külső támogatást szerezne

2008.09.09. 09:24
Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke biztos benne, hogy pártja képviselői nem szavazzák meg a költségvetést. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint ez esetben az MSZP-nek külső támogatást, ezen keresztül parlamenti szavazatokat kell szereznie.

"Ha nem sikerül megegyezni az SZDSZ-szel, akkor külső támogatást kell szerezni, ezen keresztül pedig parlamenti szavazatokat a költségvetés megszavazásához" - jelentette ki a Napkeltében Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője. Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint az MSZP akkor sem tud parlamenti többséget szerezni, ha amúgy a párton belül teljes az egység.

Gulyás, aki szintén a Napkelte műsorában beszélt, biztos benne, hogy az SZDSZ valamennyi képviselője együtt fog szavazni. Gulyás Kóka Jánosban is bízik, a liberálisok frakcióvezetője szerinte megegyezett korábbi riválisával, Fodor Gábor pártelnökkel arról, hogy mindenben követi a pártvezetés döntéseit. Mint mondta, Fodor azt kérte Kókától, hogy támogassa az ügyvivői testület által elfogadott stratégiát.

Az SZDSZ még Kóka elnöksége idején mondta fel a koalíciót, Gulyás szerint "egy kicsit gyorsan és lendületből. Ott kellett volna több kérdést magunknak feltenni, illetve mindazoknak, akik most azt mondják, hogy (...) ennek a döntésnek más típusú következménye is lehet, mint amivel ők akkor számoltak".

A szocialista frakcióvezető, Lendvai sem tartja valószínűnek, hogy az SZDSz megszavazza a költségvetést. "Ha az SZDSZ úgy látja, hogy a költségvetés el nem fogadása a legjobb az országnak (...) és a legjobb nekik, akkor ezt fogják tenni". Mint mondta, a szocialisták "nem akarnak pszichológiai nyomást gyakorolni" a szabaddemokrata képviselőkre.

Elmondása szerint a többi párt képviselőit a saját szavazóik tudják meggyőzni arról, hogy támogassák a programot. "Ezt elvileg bármelyik képviselőtől remélhetjük (...) különböző valószínűséggel, hogy hol ül" - mondta.

Ha nem mennek át az adótörvények és a költségvetés, az Lendvai Ildikó szerint több hónapos leállást jelent majd a magyar gazdaságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!