Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyurcsány: A következő hetekben unalmas papagáj leszek

2004.08.26. 15:39
A kormányfőjelöltet hivatalosan is támogatja az SZDSZ. Gyurcsány Ferenc változtatni, és a lehető legrövidebb időn belül új kormányt alakítani akar. Hogy hogyan, kikkel, mikor, azt nem árulta el, csak önmagát ismételgette: előbb tárgyalnak, majd tájékoztatnak.
Az SZDSZ négy vezetője a pártelnök nélkül kezdett koalíciós tárgyalásokat az MSZP vezetőivel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel. A tárgyaláson a szabad demokraták hivatalosan is támogatásukról biztosították a majdani kormányfőt, akivel kapcsolatban már többször is úgy nyilatkoztak, nekik Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc is megfelelne kormányfőnek.

Az SZDSZ-nek megfelel

Pető Iván SZDSZ-es ügyvivő szerint a szocialisták "érdemi és látható változások mellett döntöttek, ami megfelel a Szabad Demokraták Szövetségének". A kormányprogramról magáról a kormányzati struktúráról és a személyi kérdésekről három testület egyeztet a továbbiakban. Gyurcsány Ferenc arra kérte az újságírókat, hogy a következő hetekben ne kérdezzék őt az átalakításról, mert előbb az SZDSZ és az MSZP egyeztet egymással, és csak ezután tájékoztatják az eredményekről a parlamentet és a sajtót. Ez utóbbi mondatát - azzal együtt, hogy a következő időszakban "unalmas papagájként" ismételgetni fogja csak önmagát - még legalább fél tucatszor elmondta, ahányszor csak az újságírók a kormányátalakításról kérdezték.

Bátor, kezdeményező

A koalíciós szerződésről Horn Gábor és Szekeres Imre, koalíciós egyeztetésekért felelős államtitkárok tárgyalnak egymással, a kormányprogramot Hiller István szocialista kulturális miniszter és Pető Iván készítik elő, "a kormányzati struktúra áttekintése" Kuncze Gábor pártelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter feladata. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy változtatni szeretnének, hogy "bátor, kezdeményező kormánya legyen az országnak".

A konstruktív bizalmatlansági indítvány lekerült a napirendről

Kovács László szocialista pártelnök bejelentette, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Mádl Ferenc köztársasági elnök csütörtökön egyeztetett egymással, aminek eredményeképpen, a "konstruktív bizalmatlansági indítvány lekerült a napirendről". Gyurcsány Ferenc konkrétan nem tudta megmondani, mikor alakul meg a Gyurcsány-kormány, de jelezte, hogy szeretné, ha "a lehető legrövidebb időn belül".

Nem sokkal Kovács bejelentése után Bárándy Péter igazságügy-miniszter közölte, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnökkel egyeztetett álláspontja szerint a Medgyessy-kormány még 30 napig teljes jogkörű és csak azt követően javasolhat az államfő a parlamentnek új miniszterelnök-jelöltet. Részletek>>>

A hírre Gyurcsány Ferenc úgy reagált, "a rendelkezésre álló időt a következő két év kormányprogramjának előkészítésére, kell fordítani". Mint mondta, "egy percig nem kételkedem abban, hogy a köztársasági elnök úr a lehető legjobb jóhiszeműséggel, demokrataként jár el ebben a kérdésben, alkalmazkodik ahhoz a kerethez, ami rendelkezésre áll, mi is alkalmazkodunk". Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mikor állhat fel az új kormány, azt mondta: "a lehető legrövidebb időn belül kormány lesz, ahogy az lehetségessé válik".