Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megszakadtak a fővárosi koalíciós tárgyalások

2002.11.14. 22:18
A fővárosi SZDSZ-frakció felháborítónak és példátlannak tartja, hogy a szocialisták szerdán három ügyben az ellenzékkel együtt leszavazták javaslataikat, ezért határozatlan időre megszakították a koalíciós tárgyalásokat. Demszky Gábor főpolgármester a kialakult helyzetre való tekintettel pénteken nem utazik egy hétre Kínába. A szocialisták továbbra is az SZDSZ-szel kívánnak koalíciót kötni.
Bőhm András, a képviselőcsoport vezetője szomorúnak nevezte, hogy az MSZP látszólag ugyanott folytatja tevékenységét a közgyűlésben, ahol a választások előtt abbahagyta. Megfogalmazása szerint pillanatnyilag már csak ezért sem alkalmas "ez a társaság arra, hogy folytassák velük a koalíciós tárgyalásokat".

A frakcióvezető szerint a kialakult helyzet is jól mutatja, nem az a fontos, hogy papír legyen a koalíciós szerződésről, hanem az, hogy a két fél előre döntsön álláspontjáról és rendezze esetleges fenntartásait.

Időt adnak az MSZP-nek

Bőhm András cáfolta, hogy a szabad demokraták kisebbségi kormányzásra törekszenek, és hangsúlyozta: egyértelműen az MSZP-vel való koalícióban gondolkodnak, de annak valódinak kell lennie. Inkább csússzon a koalíciókötés, de időt kívánnak hagyni az MSZP-nek arra, hogy újragondolja eljárását, a történteket, és rendezze saját sorait. "A szocialistáknak meg kellene érteniük, hogy vége a választási kampánynak, nem egyedül vannak és kölcsönösen tekintetbe kell venniük egymás szándékát" - vélekedett Bőhm.

Erzsébet tér

Gy. Németh Erzsébet: Továbbra is az SZDSZ-szel kívánunk koalíciót kötni
A fővárosi szocialisták továbbra is az SZDSZ-szel kívánnak koalíciót kötni, és remélik, partnerük hajlandó mielőbb folytatni erről a tárgyalásokat, ugyanis már csak néhány apró pontosításra van szükség ahhoz, hogy véglegesüljön a koalíciós szerződés. Erről Gy. Németh Erzsébet MSZP-frakcióvezető nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek.
A szocialista politikus szerint erőpolitizálás helyett az SZDSZ részéről is nagyfokú bölcsességre volna szükség ahhoz, hogy végre rendezni tudják a vitás kérdéseket.

A szerdai három ügy kapcsán Bőhm András felháborítónak nevezte, hogy az MSZP arra szólította fel az ellenzéket, ne szavazzanak az SZDSZ egyik bizottsági jelöltjére. Minősíthetetlennek tartotta azt, hogy a szocialisták az Erzsébet tér hasznosítása kapcsán annak ellenére tovább akarják húzni az időt, hogy a jelenlegi kormány is megerősítette elődje és a főváros szerződését.

Ennek alapján szeptember 26-án ki kellett volna írni a tér alatti létesítmények eladására az alsó limitáras eladási pályázatot. A jelenlegi helyzetben a kormány bármikor érvényesítheti napi 1000 dolláros kötbérigényét a szerződés nem teljesítése miatt.

Válsághelyzetben nincs utazás

Bőhm András megerősítette, hogy Demszky Gábor főpolgármester a kialakult helyzetre való tekintettel pénteken nem utazik egy hétre Kínába. A hatályos jogi szabályozás szerint helyettesek hiányában a főpolgármesternek jövő hét szerdáig alá kell írnia azokat a közgyűlési előterjesztéseket, amelyeket csütörtökig postázni is kell a képviselőknek, hogy azok a november 28-i közgyűlésre felkészülhessenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!