Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszakadtak a fővárosi koalíciós tárgyalások

2002.11.14. 22:18
A fővárosi SZDSZ-frakció felháborítónak és példátlannak tartja, hogy a szocialisták szerdán három ügyben az ellenzékkel együtt leszavazták javaslataikat, ezért határozatlan időre megszakították a koalíciós tárgyalásokat. Demszky Gábor főpolgármester a kialakult helyzetre való tekintettel pénteken nem utazik egy hétre Kínába. A szocialisták továbbra is az SZDSZ-szel kívánnak koalíciót kötni.
Bőhm András, a képviselőcsoport vezetője szomorúnak nevezte, hogy az MSZP látszólag ugyanott folytatja tevékenységét a közgyűlésben, ahol a választások előtt abbahagyta. Megfogalmazása szerint pillanatnyilag már csak ezért sem alkalmas "ez a társaság arra, hogy folytassák velük a koalíciós tárgyalásokat".

A frakcióvezető szerint a kialakult helyzet is jól mutatja, nem az a fontos, hogy papír legyen a koalíciós szerződésről, hanem az, hogy a két fél előre döntsön álláspontjáról és rendezze esetleges fenntartásait.

Időt adnak az MSZP-nek

Bőhm András cáfolta, hogy a szabad demokraták kisebbségi kormányzásra törekszenek, és hangsúlyozta: egyértelműen az MSZP-vel való koalícióban gondolkodnak, de annak valódinak kell lennie. Inkább csússzon a koalíciókötés, de időt kívánnak hagyni az MSZP-nek arra, hogy újragondolja eljárását, a történteket, és rendezze saját sorait. "A szocialistáknak meg kellene érteniük, hogy vége a választási kampánynak, nem egyedül vannak és kölcsönösen tekintetbe kell venniük egymás szándékát" - vélekedett Bőhm.

Erzsébet tér

Gy. Németh Erzsébet: Továbbra is az SZDSZ-szel kívánunk koalíciót kötni
A fővárosi szocialisták továbbra is az SZDSZ-szel kívánnak koalíciót kötni, és remélik, partnerük hajlandó mielőbb folytatni erről a tárgyalásokat, ugyanis már csak néhány apró pontosításra van szükség ahhoz, hogy véglegesüljön a koalíciós szerződés. Erről Gy. Németh Erzsébet MSZP-frakcióvezető nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek.
A szocialista politikus szerint erőpolitizálás helyett az SZDSZ részéről is nagyfokú bölcsességre volna szükség ahhoz, hogy végre rendezni tudják a vitás kérdéseket.

A szerdai három ügy kapcsán Bőhm András felháborítónak nevezte, hogy az MSZP arra szólította fel az ellenzéket, ne szavazzanak az SZDSZ egyik bizottsági jelöltjére. Minősíthetetlennek tartotta azt, hogy a szocialisták az Erzsébet tér hasznosítása kapcsán annak ellenére tovább akarják húzni az időt, hogy a jelenlegi kormány is megerősítette elődje és a főváros szerződését.

Ennek alapján szeptember 26-án ki kellett volna írni a tér alatti létesítmények eladására az alsó limitáras eladási pályázatot. A jelenlegi helyzetben a kormány bármikor érvényesítheti napi 1000 dolláros kötbérigényét a szerződés nem teljesítése miatt.

Válsághelyzetben nincs utazás

Bőhm András megerősítette, hogy Demszky Gábor főpolgármester a kialakult helyzetre való tekintettel pénteken nem utazik egy hétre Kínába. A hatályos jogi szabályozás szerint helyettesek hiányában a főpolgármesternek jövő hét szerdáig alá kell írnia azokat a közgyűlési előterjesztéseket, amelyeket csütörtökig postázni is kell a képviselőknek, hogy azok a november 28-i közgyűlésre felkészülhessenek.