Szabolcs
20 °C
35 °C

Nemcsak a szabadságok hátráltatják a koalíciós egyeztetések startját

2003.08.11. 08:30
A héten valószínűleg megkezdik az egyeztetéseket a koalíciós pártok és a kormánya jövő évi adótábláról. A Népszabadság szerint a két párt között csak abban van egyetértés, hogy nem lesz könnyű megegyezni.
A kormány lassan egy hónapja eldöntötte már, hogy a kedvezőtlen gazdasági-költségvetési helyzetre való tekintettel le kell mondani a jövő évre betervezett személyi jövedelemadó-csökkentésről. A korábban elfogadott 2003-as és a 2004-es adótáblák megváltoztatását viszont az SZDSZ határozottan elutasítja. A koalíciós pártok a patthelyzet feloldására még az őszi parlamenti ülésszak kezdete előtt kísérletet tesznek, de egyre több jel mutat arra: a megállapodás határideje nem az augusztus végi kormányülés lesz, amikorra véglegesítik az adótörvényeket és a költségvetést. Ugyan az MSZP és az SZDSZ elnöke is úgy nyilatkozott, hogy nem az Országgyűlésben kívánják megvívni a csatát, csakhogy kormányzati forrásaink szerint mindkét félnek érdekében állhat húzni az időt.

Az MSZP aggályait már megoldották

Egyes elemzések szerint az SZDSZ számára jól jön, hogy a programjukban hangsúlyosan szereplő adócsökkentés mellett érvelve akár több hónapon át szerepelhetnek a nyilvánosság előtt, ám végül valószínűleg nem támasztanak majd akadályt a kormány elképzeléseinek.

A tárgyalások vontatott kezdésének a nyári szabadságok mellett a Népszabadság szerint más oka is van: egyelőre egyik fél sem lát lehetőséget a megállapodásra. Nyilván nem véletlen, hogy bár a kormány több, feszültséget okozó döntést hozott júliusban, ezek közül csak az szja-tábláról nem született még döntés. Az adókról a kormány sem tárgyalt legutóbbi, múlt heti ülésén. Viszont azokról az intézkedésekről, amelyekkel az MSZP nem értett egyet (53. heti nyugdíjak kifizetésének elhalasztása, lakáshitelek adókedvezményének eltörlése), már sikerült megállapodást találni a szocialista pártnak és a kormánynak. Figyelemre méltó az is, hogy a kabinet a múlt héten kezdte tárgyalni a területfejlesztési törvény módosítását. Szocialista körökben ugyanis szóba került, hogy az adócsökkentés elhalasztásáért az SZDSZ-t a számára fontos reformok - köztük a közigazgatási - felpörgetésével kárpótolhatnák. Hiába taktikázott azonban az MSZP: az SZDSZ ragaszkodik a 2004-es adótábla hatályba lépéséhez, kompromisszumra pedig nem lát lehetőséget - írta lap.

Az adók összefüggései

A szocialisták viszont ahhoz ragaszkodnak, hogy Magyarország teljesítse az EU-hoz, illetve az euróövezethez csatlakozás feltételeit, köztük azt, hogy az államháztartás hiánya 2006-ban nem lehet magasabb három százaléknál. Adócsökkentésre csak akkor látnak lehetőséget, ha megtalálják annak költségvetési fedezetét is. Az adócsökkentés miatt ugyanis 130-150 milliárd forint bevétel esne ki a jövő évi költségvetésből. A szabad demokraták szerint nem nekik kell megtalálni a fedezetet, a kormány viszont az SZDSZ-től vár javaslatot. Legutóbbi televíziós nyilatkozatában erről Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta: ebben nem tud segíteni, de pártolna egy olyan megoldást, amely megalapozná a hosszú távú gazdasági fejlődést, egyben az adócsökkentést is biztosítaná. Arról korábban Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is nyilatkozott, hogy hosszabb távú, a ciklus egészére szóló gazdaságpolitikai megállapodást szeretne kötni. Informátoraink szerint ez lehet a megállapodás alapja: ha összefüggéseiben tárgyalnak az adókról, könnyebb lehet közös nevezőre jutni.